IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Бундесбанк спада наполовина през 2011?

Германската централна банка е заделила повече средства за покриване на рискове, свързани с дълговата криза в еврозоната, пише Bild

17:46 | 06.03.12 г.
Печалбата на Бундесбанк спада наполовина през 2011?

Печалбата на германската централна банка се понижава с над 50% през миналата година, след като тя задели повече средства за покриване на рискове, свързани с дълговата криза в еврозоната, съобщи германският вестник Bild, цитиран от MarketWatch.

По данни на изданието през следващата седмица Бундесбанк ще обяви печалба под 1 млрд. евроза 2011 г. при 2,2 млрд. евро през 2010 г. и 4,1 млрд. евро през 2009 г.

От финансовата институция са отказали коментар по въпроса, но през февруари нейният президент Йенс Вайдман заяви пред германското списание Spiegel, че тя ще преведе по-малка печалба на германското правителство в сравнение с предишни години, за да компенсира увеличения риск за баланса си от ефектите на дълговата криза в еврозоната.

Тогава Вайдман се позова и на нарасналия риск за институцията от ангажиментите ѝ към Европейската централна банка.

През последните няколко седмици той предупреждаваше многократно за рисковете, свързани с щедрите кредити, отпуснати от ЕЦБ на банките от еврозоната при ниски лихви, макар че преди близо 3 месеца подкрепи решението ѝ за предоставяне на евтини 3-годишни кредити на два етапа.

През миналата седмица стана ясно, че Вайдман е изпратил писмо до президента на ЕЦБ Марио Драги, в което посочва опасенията си за кредитната програма, особено в частта ѝ за облекчаване на изискванията за допълнителните гаранции, предoставяни от банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още