IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на основните европейски пазари приключиха деня със силни спадове

Данните за икономическия растеж на еврозоната и приближаващият краен срок за преструктуриране на гръцкия дълг тревожат пазарите

19:26 | 06.03.12 г.
Индексите на основните европейски пазари приключиха деня със силни спадове

Европейските акции отбелязаха най-големия си спад от ноември 2011 г., след като Евростат потвърди, че еврозоната е на прага на рецесията, съобщи Bloomberg.

В Германия DAX 30 се срина с 3,40% до 6 633 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтри 1,86% до 5 766 пункта, а във Франция CAC 40 изгуби 3,58% до 3 363 пункта.

Общоевропейският Europe Stoxx 600  се понижи с 2,7% до 258,46 пункта, което е най-голям спад от 21 ноември.

Пазарните участници са изнервени и от развитието на събитията около предстоящата замяна на гръцкия дълг. Днес 12 големи инвеститори се присъединиха към програмата за преструктуриране на дълга на Атина.

Крайният срок за подаване на заявленията за участие в програмата е 8 март, а самата сделка трябва да се осъществи до 20 март.

“Крайният срок приближава, а досега само 20% от инвеститорите в гръцки дълг доброволно са приели да участват в преструктурирането. Нормално е пазарните участници да са изнервени”, коментира пред агенцията Стефан Еколо, стратег от Market Securities в Лондон.

“Всички ясно осъзнаваме, че все още сме далеч от решението на проблемите”, допълва експертът.
Според Пиер Мутон от Notz Stucki & Cie. в Женева повечето от добрите новини за икономиката на еврозоната са вече зад гърба ни.

“Има за какво да се притесняваме за икономиката на Европа. Всички очакват лоша статистика”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още