IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата одобри отпускането на втория спасителен пакет за Гърция

Обемите на европейските спасителни фондове трябва да бъдат разширени, смята председателят й Жан-Клод Юнкер

10:52 | 13.03.12 г. 1
Еврогрупата одобри отпускането на втория спасителен пакет за Гърция

С пристигането си в Брюксел гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос уточни, че нивото на участие на частния сектор в програмата за преструктуриране на държавния дълг е достигнало 96%. „Очакваме да постигнем 100% участие с включването на останалите 4% от инвеститорите през следващите няколко дни“, добави той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Толкова масирано участие на частните инвеститори в процеса на замяна на старите облигации с нови „може да доведе до намаляване на външния дълг до 117% от брутния вътрешен продукт до 2020 г.“ вместо планираните 120%, подчерта на свой ред Юнкер.

Междувременно обаче стана ясно, че в Германия е била сформирана група от 110 притежатели на гръцки облигации, която ще търси чрез съда изплащането на ценните книжа и отказва да участва в преструктурирането на дълга на страната. Групата е представлявана от германската адвокатска кантора Groepper Koepke, като се очаква искът да бъде подаден в столицата на САЩ Вашингтон.

Същевременно адвокатите подготвят успореден иск за изплащане на компенсации от банки, продавали гръцки облигации без съответното предупреждение за възможно преструктуриране на гръцкия дълг.

Членовете на Еврогрупата обсъдиха и положението в останалите държави в еврозоната със сериозни финансови проблеми, като в центъра на вниманието бяха Испания и Португалия.

В началото на март испанският премиер Мариано Рахой обяви, че страната ще заложи за 2012 г. прогнозен показател за бюджетния дефицит от 5,8% от БВП, което е доста над онези 4,4%, съгласувани с ЕК в програмата за бюджетна стабилизация.

Еврогрупата се е споразумяла да смекчи целите на програмата за намаляване на испанския бюджетен дефицит до 5,3% от БВП, но остава непреклонна за достигане на показател от 3% за 2013 г.

По отношение на Португалия Юнкер е отбелязал несъмнения напредък в реализирането на политиката за „затягане на коланите“. По думите му страната изпълнява ефективно програмата си за финансово консолидиране и реализира „мерките, съгласувани с групата експерти на „тройката“, посетили Лисабон през миналия месец“, визирайки международните кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, МВФ и Европейската централна банка.

„Доволни сме от стъпките, които предприемат местните власти в момента. Положението в бюджетната област е овладяно“, подчерта председателят на Еврогрупата.

Той обаче не се нае да уточни кога страната ще получи поредния транш от финансовата помощ на стойност 14,9 млрд. евро.

Португалия трябва да понижи бюджетния си дефицит до 4,5% от БВП за настоящата година и до 3% от БВП през 2013 г. в рамките на спасителната програма на стойност 78 млрд. евро, съгласувана през май 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Някой забелязва ли как точно след решаването на гръцката криза изведнъж започнаха да скачат цените на горивата и суровините. Братя еврото губи стойността си в геометрична прогресия, а ние сме сред най засегнатите защото сме вързани за него, а дори не се възползваме от масовото му печатане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още