IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата одобри отпускането на втория спасителен пакет за Гърция

Обемите на европейските спасителни фондове трябва да бъдат разширени, смята председателят й Жан-Клод Юнкер

10:52 | 13.03.12 г. 1
Еврогрупата одобри отпускането на втория спасителен пакет за Гърция

Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) взеха принципно решение за отпускане на втори спасителен финансов пакет на Гърция на стойност 130 млрд. евро между 2012 и 2015 г., заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

При това Юнкер направи уговорката, че редица страни от еврозоната могат „да проведат вътрешни процедури по утвърждаването на програмата до сряда“, а „отделни технически подробности все още трябва да бъдат съгласувани в петък“.

Той уточни също, че генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард „участва чрез видеоконферентна връзка в днешната среща на Еврогрупата и потвърди подкрепата на МВФ за втората антикризисна програма за Гърция“. Според него по този начин стартирането на втората програма „няма да зависи от резултатите от заседанието на Съвета на директорите на МВФ в четвъртък, 15 март“.

Председателят на Европейския инструмент за финансова стабилност Клаус Реглинг пък обяви, че при оказването на помощ на Гърция ЕИФС възнамерява да набере от финансовите пазари 5,9 млрд. евро през този месец, а за април и май цифрите ще бъдат съответно 3,3 млрд. евро и 5,3 млрд. евро. Съветът на директорите на ЕИФС трябва на свой ред да одобри размера и схемата за участие във финансирането на Гърция, добави Реглинг, цитиран от РИА Новости.

По негова информация около 48 млрд. евро от общата сума за подкрепа на Гърция ще бъде използвана за рекапитализирането на банковата система на страната.

Според Юнкер размерът на ЕИФС и на постоянния спасителен фонд за еврозоната - Европейският механизъм за стабилност (ЕМС), трябва да бъдат разширени. „Мисля, че размерът на защитните механизми трябва да бъде увеличен“, посочи той, като добави, че Еврогрупата е помолила Европейската комисия в лицето на нейния заместник-председател Оли Рен да даде своите предложения за разширяването на ЕИФС и ЕМС. Решението се очаква в края на март.

В момента размерът на ЕИФС е 440 млрд. евро, а на ЕМС трябва да достигне 500 млрд. евро, като първият ще действа до средата на 2013 г., а вторият започва работа от 1 юли 2012 г.

Въпросът за размера на първия транш от помощта за Гърция в рамките на втория спасителен финансов пакет и за сроковете, в които трябва да бъде отпуснат, остава отворен, въпреки че до 20 март Атина трябва да получи около 14 млрд. евро, за да успее да обслужва външния си дълг.

Членовете на Еврогрупата обаче се обединиха около мнението, че процесът на преструктуриране на гръцкия държавен дълг върви доста успешно.

Последна актуализация: 11:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Някой забелязва ли как точно след решаването на гръцката криза изведнъж започнаха да скачат цените на горивата и суровините. Братя еврото губи стойността си в геометрична прогресия, а ние сме сред най засегнатите защото сме вързани за него, а дори не се възползваме от масовото му печатане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още