IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

13% доходност по португалските ДЦК илюстрира дълбокото недоверие на пазарите

Пазарите не вярват, че Гърция е уникален случай, коментира анализатор

21:10 | 12.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
13% доходност по португалските ДЦК илюстрира дълбокото недоверие на пазарите

Добрата новина е, че Гърция няма да фалира на 20 март и че доходността по 10-годишните испански и италиански облигации се е понижила под 5%. Лошата новина е, че доходността по португалските облигации все още е над 13%.

Миналата седмица Гърция извърши най-голямото преструктуриране на дълг във финансовата история, при което частните инвеститори отписаха над 100 млрд. евро – условие страната да получи втори спасителен пакет от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

Неограничените заеми, които Европейската централна банка (ЕЦБ) отпусна на банките в еврозоната, успокоиха паниката на облигационните пазари, довела до рекордни спредове между германските ДЦК и тези на останалите страни от валутния съюз.

След като на 8 декември ЕЦБ обяви безпрецедентната си програма за рефинансиране на банковия сектор, доходността по 10-годишните италиански облигации се понижи с над 150 базисни пункта, а тази по еквивалентните испански облигации с над 80 пункта.

„Ликвидността на ЕЦБ е от жизнено значение“, казва Робин Маршал, директор на Smith & Williamson Investment Management в Лондон.

„Те купиха време, което сега трябва да бъде използвано за прилагане на необходимите реформи. Трудно е да си представим, че няма да има още фалити и още загуби за частния сектор. Вероятно до края на годината ще станем свидетели на ново пазарно сътресение“.

Доходността по 10-годишните португалски ДЦК достигна 13,71%, понижавайки се от рекордните 18,29% на 31 януари.

Португалия, чийто облигации са лишени от инвестиционен рейтинг, както от Moody’s Investors Services, така и от Standard & Poor’s и Fitch Ratings, рискува да се окаже следващата страна, чийто дълг ще трябва да се преструктурира, казва Матео Реджеста, стратег на  BNP Paribas в Лондон.

„Пазарите не вярват, че Гърция е уникален случай“, казва Реджеста. „Ситуацията в Португалия е много подобна.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Абсолютно си прав. Лошото е, че политиците не желаят да признаят че Царят е гол, а това може да донесе още повече беди. Играят на тъмно и без правила. Живеем в свят на безотговорност, безнаказаност и морал. Никакви мерки няма да бъдат взети и за Португалия освен само на книга. Печели се само време. Самолетът е на автопилот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Излиза, че инвеститорите от този форум имат много по-добра представа какво става на пазара откокото лидерите на ЕС... и изобщо не съм ироничен като го казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още