IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалният договор ще излезе скъпо на страните, получаващи помощ от ЕС

За тези държави фискалният съюз е висока цена, която ще трябва да платят за привилегията да останат в еврозоната, пише Financial Times

08:07 | 07.03.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Фискалният договор ще излезе скъпо на страните, получаващи помощ от ЕС

Ако бяхте гласоподавател в изпаднала в неплатежоспособност демокрация, представете си, че трябва да се съгласите със следното:

- Винаги когато се стигне до политически спор за бюджета или някакъв друг финансов проблем ще се появяват външни наблюдатели, които ще следят как точно вашето правителство ще се справи със ситуацията.

- Всяка година правителството ви ще трябва да изпраща бюджетните си планове на чуждестранни бюрократи. Ще трябва да бъде предоставяна и предварителна информация за предстоящи реформи и планирани ДЦК аукциони.

- Чуждестранните бюрократи ще имат достъп и до всички правителствени и банкови детайли. Те ще могат да подлагат банките на стрес тестове, да искат ревизии на планираните от правителството разходи, ако приходите се окажат недостатъчни, и като последна мярка, да замразяват предоставени на страната фондове и дори да налагат глоби, ако правителството не успее да овладее бюджета си.

Подобен безпрецедентен контрол върху националния суверенитет не е част от международни санкции, наложени върху някоя тънеща в мизерия страна от третия свят, а същността на новия фискален съюз, за който европейските лидери се договориха в петък, в опит да затегнат бюджетната дисциплина в Европейския съюз (ЕС).

Не е ясно колко стриктно новите правила ще бъдат съблюдавани в случаите на страни, които до този момент избягват фискалната криза. Но за изпитващите дългови затруднения правителства, които вече получават финансова помощ, фискалният съюз е висока цена, както от икономическа, така и от политическа гледна точка, която ще трябва да платят за привилегията да останат в еврозоната.

„Комисията ще има по-голяма свобода да прави препоръки за данъчната и бюджетната политика на отделните страни, без обаче това да важи за страните, вписващи се в бюджетната рамка“, пише Financial Times.

За да бъде приложен новият договор, той трябва да бъде ратифициран от 25 от 27-те страни членки на ЕС (Великобритания и Чехия предпочетоха да останат извън договора).

Не е абсолютно сигурно обаче, че ратификацията ще мине гладко навсякъде, тъй като годините на тежки бюджетни икономии са събудили открита ненавист към ЕС сред много избиратели. Ако бъдат приети от националните правителства правилата ще бъдат приложени незабавно, засилвайки надзора над Гърция, Португалия и Ирландия - страните, които за момента получават помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Докъде ще се простира фискалният и икономически надзор ще зависи от това доколко тежка е дълговата ситуация в съответната страна, както и от размера на помощта, която е предоставена.

Германският канцлер Ангела Меркел определи споразумението като „огромен скок“ към финансова и политическа стабилност в ЕС, докато Wall Street Journal цитира думите на френския президент Никола Саркози: „Обръщаме страницата на финансовата криза... Стратегията, която приложихме дава резултат“.

Фискалният съюз предвижда инициирането на постоянни консултации между проблемните страни и Европейската комисия (ЕК). Също така страните от еврозоната ще са задължени да предоставят цялата налична финансова информация.

Според правилата регулаторните органи на ЕС ще придобият „допълнителни правомощия да изискват банкова информация, както и да подлагат финансовата система на стрес тестове“, съобщава Bloomberg. Стрес тестовете имат за цел да оценяват устойчивостта на банковия сектор при евентуална финансова или икономическа криза.

ЕК ще налага наказания на получаващи финансова помощ страни, които не могат да овладеят бюджетите си, като замразява плащания и цели фондове.

Неотдавна Комисията заплаши да блокира 495 млн. евро за Унгария за това, че страната не успява да контролира прекомерно високия си бюджетен дефицит. Заплахата на Комисията е безпрецедентна.

Решението на Комисията е „стимул за корекция, а не наказание“, посочва комисарят по икономическите и валутни въпроси на ЕС Оли Рен, цитиран от EuropeanVoice.

Според EUobserver страните членки, които са получили помощ „ще останат в режим на строг надзор, докато не изплатят поне три четвърти от предоставената им сума“.

Въпреки критиките, че подобни мерки ще лишат страните от правото да взимат самостоятелни решения, неочаквана подкрепа за новия фискален съюз дойде не от другаде, а от самата Гърция.

„Аз съм 'за' страните да изгубят суверенитета си“, казва Теодорос Пагалос, вицепремиер на Гърция. „Винаги съм казвал, че съм европеец и дори подкрепям федерализма“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Проблемът е много голям. Глобализацията постави глобалните капиталисти в много изгодна позиция по отношение на наемният труд, данъците и т.н. Колкото е по-мобилен един капитал, толкова е по печеливш, а най-мобилен е финансовият капитал. И той се насочва към зоните на растеж, там където може да се множи и преумножава, а те са извън развитите икономики, които имат висок стандарт и висока производителност, които няма накъде да растат толкова бързо. И как фискалният договор ще ги привлече да създават работни места. С какви отстъпки ще ги примами?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Фискалният договор няма да промени съществено икономическата ситуация, защото няма да премахне причините за хроничната криза. САЩ също няма да се справят и дългът им ще продължава да расте. Всички са принудени да печатат пари, да обезценяват валутите си, да намаляват данъците и т.н. Това няма да свърши скоро, а ще продължи докато не се промени начина по-който функционера финансовият сектор. Да предположим , че има такава възможност, но тя не е изгодна на финансистите. Мислите ли , че тя ще се реализира? Правилата на икономическата и политическа игра се пишат от тези, които я печелят. Когато тези правила противоречат на природните и икономически закони,а някои и на здравият разум и елементарни и човешки морални норми, започват болежките и се стига до криза икономическа и дори политическа и морална, духовна. След това се случват откачени неща, като войни , глад и други екстри, а правилата се променят козметично или революционно, за да не се промени нищо във всъщност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Всеки сам може да избира - или да изгуби суверенитет или да излезе от ЕЗ.Тук няма и грам насилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още