IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's присъди неинвестиционен рейтинг на Кипър

Агенцията изтъква прекомерните експозиции на кипърските банки към Гърция, както и необходимостта от допълнителен капитал заради лошите им активи

11:05 | 13.03.12 г.
Moody's присъди неинвестиционен рейтинг на Кипър

Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Кипър с една стъпка от Ваа3 до Ва1 (неинвестиционен кредитен рейтинг) с негативна перспектива заради повишения риск за банковата система на страната от кризата в Гърция, съобщиха от рейтинговата агенция.

Краткосрочният рейтинг на страната също е понижен от Prime-3 на Not-Prime с негативна перспектива.

Банковата система на Кипър обаче не се изправя само пред рисковете заради силните експозиции към Гърция, а и пред предизвикателството да се справи с лошото качество на активите. Стрес тестовете на рейтинговата агенция са показали, че банките в страната ще имат нужда от повече допълнителен капитал, отколкото се смяташе.

От Moody's припомнят, че поставиха под наблюдение кредитния рейтинг на Кипър на 4 ноември 2011 г. Присъдената негативна перспектива пред рейтинга на страната означава, че в близко бъдеще може да се очакват още понижения.

Рейтинговата агенция посочва, че опасенията, произтичащи от експозициите на банковия сектор към Гърция, вероятно ще въздейства и върху доверието на пазарите към Кипър.

„Крехкото доверие на пазарите вече доведе до загуба на достъп до международните дългови пазари, а заради макроикономическите перспективи пред Европа може да се очакват и допълнителни сътресения в условията за финансиране на страната и местните банки“, коментират от  Moody's.

Кредитният рейтинг на страната е понижен с една стъпка само заради „положителните тенденции в Кипър“, пише още в прессъобщението на рейтинговата агенция. Правителството в Никозия вече прие мащабна програма за фискална консолидация, според която се пристъпва към преструктуриране на публичните разходи.

Очаква се в резултат на предприетите действия бюджетният дефицит на Кипър да бъде намален до около 3% още през настоящата година.

Освен това наскоро стана ясно, че страната разполага с изключителни запаси от природен газ, което също е позитивно за икономиката събитие, отбелязват от рейтинговата агенция.

От продажбата на лицензи за добиви от тези залежи кипърското правителство ще реализира еднократни приходи. По-значими и устойчиви ползи за икономиката от находищата ще бъдат реализирани в следващото десетилетие, прогнозират от  Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още