IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в ЕС по ръст на туристическите нощувки през лятото на 2011

Ръстът обаче не се е отразил по никакъв начин на приходите, тъй като хотелиерите са свалили цените, коментира Цветан Тончев от БТК

12:46 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
България е първа в ЕС по ръст на туристическите нощувки през лятото на 2011

България е била държавата в Европейския съюз с най-висок ръст на нощувките през изминалия летен туристически сезон (юни-септември 2011 г.), показват данни на Евростат.

Нощувките у нас са се увеличили с 21,1% спрямо предходния летен сезон при средно повишение за Европейския съюз от 4,8%.

Според председателя на Българската туристическа камара Цветан Тончев обаче ръстът на нощувките не се е отразил по никакъв начин на приходите, защото хотелиерите са свалили цените. По думите му приходите от туризъм за 2011 г. са останали почти без промяна спрямо нивата от 2010 г.

Следват ни Румъния с ръст на нощувките 17,5% и Литва (16,8%). Спад е регистриран само в Малта (-1,9%) и Италия (-1,2%).

Пет са обаче държавите от ЕС, в които са реализирани 71% от нощувките през миналия летен сезон – Испания, Италия, Германия, Франция и Великобритания. Испания, Италия и Гърция пък остават най-предпочитаните за посещения от чужди туристи държави, показват още данните на Евростат.

През лятото на 2011 г. се отчита стабилен ръст на вътрешния туризъм в Евросъюза като цяло. Изключение от тенденцията са Малта, Кипър, Гърция, Италия, Унгария и Словения.

Стабилно се възстановява и международният туризъм, посочват от европейската статистическа служба. Нощувките на чуждите граждани, посетили държави от ЕС през лятото на миналата година, са нараснали с 8,3% на годишна база, показват данните. Делът на чуждите туристи е бил най-висок в Малта и Кипър (над 90%) и най-нисък в Румъния (под 15 на сто).

По отношение на заетостта на легловата база обаче страната ни далеч не е в челото на класацията, макар че по ръст на този показател тя изпреварва над три пъти средния за ЕС.

Цветан Тончев посочи, че това се дължи на темповете на изграждане на материалната база в последните години, които далеч изпреварват темповете на увеличаване на туристите у нас.

През миналогодишния летен сезон заетостта на легловата база в България е достигнала 45,7% срещу 37,2% през лятото на 2010 г., като ръстът е 8,5% при среден за ЕС от 2,5%.

Най-висока заетост на легловата база е отчетена в Кипър (81,6%), Малта (76,5%) и Гърция (72,1%), а най-ниска – в Румъния (32,9%), Словакия (33,3%) и Латвия (39,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още