IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат: 17 на сто от българите живеят в градовете

Данните за ЕС сочат, че около 40 процента от европейците населяват градски райони

15:09 | 30.03.12 г. 1
Евростат: 17 на сто от българите живеят в градовете

Около 40 процента от населението на Европейския съюз живее в градовете, а почти една четвърт населява селските райони. Това сочат обобщените данни на европейската статистическа служба Евростат за новата градско-селска типология в държавите от Общността, предаде БТА.

Данните сочат, че към 1 януари 2011 година 41 процента от населението на ЕС живее в градовете, 35 процента в междинни райони, а 23 процента са изцяло в селата.

Според новата типология в България само 17 процента от населението живее в районите, определени като градски.

В същото време страната ни е в първите места по дял на населението (45%), което живее в т.нар. междинни райони, включващи малките градчета. Според данните в българските села живеят 38 процента от жителите на страната.

България е и сред страните с най-бързо намалявващо селско население (-13,2 промила).

Данните за ЕС сочат, че най-много градско население има в Малта (100 процента), Холандия и Великобритания (по 71 процента). Ирландия и Словакия пък са в челните позиции по брой на селското население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Извинете пак ли ще спорим за реалността на тези данни? Нашето собствено преброяване миналата година казва, че в селските райони живеят по малко от 30% от населението. справка: (стр. 10)http://***.nsi.bg/EPDOCS/Census2011final.pdfМалко по надолу обаче, (стр.12) има странно съвпадение с данните на Евростат или по-точно, че дялът на тези, които живеят в София е 17.5%.Явно според новите критерии на статистическата агенция България е територия само с един град.Ама като се замисля има доза истина....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още