IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките за развитие в Европа увеличават финансирането за дребния бизнес

Този скок може да се окаже от решаващо значение за възраждането на икономиката на еврозоната, пише FT

12:28 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Банките за развитие в Европа увеличават финансирането за дребния бизнес

Европейските банки за развитие и публичните групи, които кредитират дребния бизнес и местните власти, се радват на изключителна година заради борещата се за оцеляване икономика на еврозоната, пише Financial Times.

Кредитните институции са емитирали дълг на стойност 360 млрд. долара от началото на годината, което е с 9% повече в сравнение с миналата година, показват данни на Dealogic.

Този скок може да се окаже от решаващо значение за възраждането на икономиката на еврозоната.

Жан-Марк Мерсие от HSBC коментира, че пазарите на дълг са били подпомогнати от финансовите инжекции на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и от почти приключилата замяна на дълга на Гърция и реформите в Италия и Испания.

Въпреки, че има признаци за спад на доверието в еврозоната след разочароващия аукцион на испански дълг от миналата седмица, анализатори продължават да се надяват, че заемите на ЕЦБ за банките в държавите от валутната общност ще проправят пътя на възстановяването.

Търговските банки, които са основните кредитополучатели, са големите купувачи на дълговете на публичния сектор.

Други експерти обаче предупреждават, че положителните действия на ЕЦБ може да бъдат засенчени от растящите лихви по облигациите на Италия и Испания.

Засилва се и скептицизмът, че Рим и Мадрид ще успеят да изпълнят поставените фискални цели, както и да върнат си икономиките към растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още