IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Озбърн: Милионерите трябва да плащат 1/3 от доходите си като данък

Някои от най-богатите британци на практика не плащат никакви данъци, показва доклад, поръчан от финансовия министър

12:38 | 10.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Джордж Озбърн: Милионерите трябва да плащат 1/3 от доходите си като данък

Британският министър на финансите Джордж Озбърн е останал „шокиран“, след като поръчан от него анализ за данъчните постъпления от мултимилионерите е показал, че те използват „вратички“ в данъчната система, за да плащат малко или направо нищо, съобщи британският вестник Daily Telegraph, цитиран от MarketWatch.

Анализът убедил Озбърн, че милионерите трябва да плащат минимален данък от една трета от приходите си, посочват от британското издание.

„Бях шокиран, когато научих, че някои от най-богатите хора в страната са организирали така данъчните си баланси – и трябва да призная, съвсем законно – че на практика да не плащат данък върху приходите си. Не мисля, че това е редно“, подчертава Озбърн.

„Говоря за хора с приходи от много милиони паунда годишно. Общият принцип е, че хората трябва да плащат данък върху приходите си и това включва и тези с най-високите приходи“, продължава той.

„Не ми позволиха да видя имената на отделните личности, но седнах с част от висшия персонал на правителственото подразделениe за данъчните приходи - хора, които ръководят някои от звената с най-големи постъпления. Те ми дадоха примери, без да цитират имена, така че предприемаме действия“, добавя министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Дори 50 % данъци да се плащат - пак ще има стопанска криза, защото причината за криза не е размер на данъци, а НЕПРИГОДНО държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Светът съвсем е изпедерастял, щом уж десен политик иска данъци за богатите и равенство.... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
nikolait
преди 12 години
ако в БГ попитат Вальо Златев, Божков, Бориславова и осталите ни топмилионери - може да се окаже, че плащат по-малко данъци от средния българин със средна заплата и кола от 10 000 лв. Обаче в БГ тази тема е табу особено за медиите. ИЛИ Батков какви данъци е платил следе като се хвали наляво и надясно колко пари е вкарал в Левски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още