IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама иска данъчна реформа, която да премахне привилегиите на най-богатите

Американският президент също така предложи реформи с цел насърчаване на компаниите да произвеждат в САЩ

12:16 | 25.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Обама иска данъчна реформа, която да премахне привилегиите на най-богатите

Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ са все по-силни икономически. Той изрази решимост да попречи на завръщане към политиките, които според него са довели до икономическата криза, пише Dnes.bg.

"Няма да се връщаме към икономика, която е отслабена от делокализиране (изнасяне на производства извън страната – бел. ред.), лоши дългове, изградени върху измама финансови печалби. Тази вечер искам да представя планове за икономика, която да просъществува дълго време", каза президентът на САЩ.

В годишната си реч "За състоянието на съюза" той заяви, че иска реформа на данъчния кодекс, която да премахне привилегиите на най-богатите и да насърчи фирмите да произвеждат повече в САЩ.

"Трябва да променим данъчния кодекс по такъв начин, че хора като мен или като много конгресмени да изплащат своя дял от данъците. Фискалната реформа трябва да следва правилото Бъфет (предложено от милиардера Уорън Бъфет) - ако печелите повече от един милион долара годишно, трябва да плащате най-малко 30 процента данък", заяви Обама.

Той също така предложи реформи на корпоративния данък с цел насърчаване на компаниите да произвеждат в САЩ.

"Днес компаниите получават данъчни облекчения, когато делокализират работни места и печалби в чужбина. Същевременно тези от тях, които избират да останат в Америка, са облагани с едни от най-високите данъчни ставки в света. Това няма никакъв смисъл, така че нека го променим", заяви Обама.

По отношение на спорната ядрена програма на Иран американският президент заяви, че все още е възможно мирно решаване на проблема, но САЩ не изключват никой вариант.

"Нека няма съмнение: Америка е решена да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и не изключвам никой вариант за постигането на тази цел. Все още обаче е възможно мирно решение на този въпрос", посочи той.

"Светът преди беше разделен за начина, по който да се реши иранският ядрен проблем, но сега е единен", смята Обама, след като ЕС наложи ембарго на вноса на ирански петрол, който обаче Китай продължава да купува.

Според Обама Иран е по-изолиран отвсякога и натискът върху режима му няма да отслабне.

Главният съюзник на САЩ в Близкия изток - Израел даде да се разбере, че не изключва военна операция, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. САЩ предпочитат да избегнат подобен сценарий, посочва БТА.

Президентът на САЩ приветства "невероятното преобразяване", предизвикано от продемократичните движения на Арабската пролет и предупреди, че дните на сирийския режим са преброени, подобно на тези на сваления режим на Муамар Кадафи в Либия.

Обама обеща да се бори още повече срещу компютърното пиратство и нелоялната конкуренция на Китай и обяви създаването на специализиран орган за решаване на търговски спорове.

"Днес над хиляда американци имат работа, защото спряхме масов внос на китайски автомобилни гуми. Трябва обаче да предприемем повече действия. Не е справедливо една страна да допуска да се пиратстват нашите филми, музика и софтуер. Не е справедливо чуждестранните индустриалци да имат предимство пред нас, защото са интензивно субсидирани. Няма да стоя със скръстени ръце, ако конкурентите ни не спазват правилата на играта", заяви Обама.

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
А по-високият процентно данък за богатите направо няма да коментирам. Никой не пречи на Бъфет да се занимава с благотворителност, но това не може да става задължително за всички. Когато неговата или чиято и да е свобода започне да застрашава свободата на околните, това вече не е демократично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Намеренията му да обложи допълнително аутсорсващите американски компании са в разрез с интереса на България, защото ние пък разчитаме на аутсорсинга и предлагаме конкурентни условия на дошлите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Борса
преди 12 години
А какво стана със заканата му, че ще обложи с 50% данък бонусите, които банкерите на фалиралите банки си разпределиха, след като данъкоплатците ги спасиха със щедри субсидии? Икономическият му екип е същият като на Буш, така че няма как да има сериозна промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
То пък филмите и музиката са една такава продукция дето ако не я пиратстваха, никой нямаш да им знае актьорите и певците им как се казват. =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
"Не е справедливо една страна да допуска да се пиратстват нашите филми, музика и софтуер. "Населението на САЩ е около 5% от световното население, но потребява около 40% от световните ресурси. И в същото време се стиска, че някой крадял произведените там филми, софтуер и патенти. Не било по правилата. Правилата измислени от САЩ за да продължат да потребяват за сметка на всички останали. Наглост безбожна е това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
"Няма да стоя със скръстени ръце, ако конкурентите ни не спазват правилата на играта", заяви Обама."Точно така, по бомба за всеки =)Защо не пишете за тавана на дълга, увеличиха ли го, какво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още