IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи в Европа очакват „златна година“

Компаниите използват загубите от природните бедствия през миналата година, за да повишат застрахователните премии

20:32 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Застрахователи в Европа очакват „златна година“

Най-големите европейски застрахователни и презастрахователни компании, сред които Allianz SE и Zurich Insurance Group AG, използват загубите си от природните бедствия и от автомобилните застраховки през миналата година, за да повишат цените по застраховките, съобщи Bloomberg.

Най-големият европейски застраховател Allianz SE очаква по-висока печалба през тази година, подпомогната от „ръста на цените с висок едноцифрен процент“, който той си осигури от германските автомобилни застраховки през 2011 г.

Най-големият швейцарски застраховател Zurich Insurance съобщи, че цените по общото застраховане са нараснали с над 3% през миналата година.

Рекордните претенции за обезщетения от природни бедствия през миналата година в размер на 105 млрд. долара, подтиснали печалбите на сектора, който пое рисковете на клиентите, сега може да осигурят на застрахователите силни позиции за вдигане на премиите в имущественото и общото застраховане.

Това ще помогне за париране на ефекта от ниските лихви, които подтискат възвръщаемостта на инвестициите. Например доходността по 10-годишните германски държавни облигации падна близо до историческо дъно през този месец.

„2012 г. може да се превърне в златна за застрахователите и презастрахователите благодарение на високото ниво на претенциите за обезщетения от миналата година“, заяви Майкъл Хейд, анализатор на пазара на акции в MainFirst Group във Франкфурт.

„Застрахователите и презастрахователите трябва да демонстрират, че могат да наложат ръст на цените, ако искат да убедят инвеститорите, че действат успешно в обстановка на ниски лихви“, добави той.

Нетната печалба на базираната в Мюнхен Allianz през тази година може да се удвои до 5,29 млрд. евро, сочи средната оценка на 23-ма експерти, анкетирани от Bloomberg. Само двама от общо 39 анализатори, които определят рейтинг на акциите ѝ през 2012 г., препоръчват продажбата им, докато 23-ма препоръчват покупка.

Печалбата на Zurich Insurance, която през миналата година загуби от претенции за обезщетения от природни бедствия 1 млрд. долара, се очаква да нарасне с 12% до 4,22 млрд. долара, смятат анализатори, като съотношението между препоръките „купува“ и „продава“ за акциите на компанията е 10:1.

„Ръстът на цените, наложен през миналата година, ще помогне на нетната печалба през тази година“, заяви Щефан Шойрман, анализатор на Vontobel Holding AG в Цюрих. „Повишаването на цените вероятно ще продължи на много пазари, като това е бавен, стабилен процес“, добави той.

Индексът  Europe 500 Insurance на Bloomberg, включващ 28 компании, е нараснал с 9,8% от началото на годината, воден от акциите на Swiss Re AG и Munich Re, чиято стойност се е повишила съответно с 23% и 21%.

Пазарната капитализация на Allianz се е увеличила с 15%, а тази на Zurich Insurance – с 13%. През 2011 г. индексът се понижи с над 13%.

Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още