IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC продава бизнеса си по общо застраховане за 914 млн. долара в брой

Купувачи са френският застраховател AXA Group и австралийската QBE Insurance Group

13:36 | 07.03.12 г. 1
HSBC продава бизнеса си по общо застраховане за 914 млн. долара в брой

Най-голямата европейска банка HSBC се е споразумяла да продаде бизнеса си за общо застраховане на френския застраховател AXA Group и австралийската QBE Insurance Group за 914 млн. долара в брой, продължавайки осъществяването на плана си за освобождаване от активи, които не са свързани с основната ѝ дейност, съобщи Ройтерс.

Това е последната сделка от серията инициативи за намаляване на разходите под управлението на новия главен изпълнителен директор на британската кредитна институция Стюърт Гъливър. Тя включва 10-годишно споразумение с купувачите за партньорство, при което HSBC ще предостави своите клонове за продажба на застраховките на двете компании.

Решението на британската банка да излезе от бизнеса може да предшества доста подобни сделки, след като кредитните институции в световен мащаб обмислят продажбата на бизнеси с високо напрежение върху капитала, след като изискванията за резервите им стават все по-строги.

„Очакваме повишаващите се капиталови изисквания в банковия и застрахователния сектори да продължат да движат пребалансирането на портфейлите, което ще важи особено за банките, засегнати от експозициите си към промишления и/или общозастрахователния сектори“, заяви Рон Козловски, директор на бизнеса за консултиране в общото застраховане на Towers Watson в азиатско-тихоокеанския регион.

За AXA придобиването е стъпка напред в усилията ѝ да разшири присъствието си на развиващите се пазари и евентуално ще помогне на втория европейски застраховател по пазарна капитализация да постигне предсрочно целите си до 2015 г.

Регионалният главен финансов директор на компанията Франсоа-Валери Лекон заяви на пресконференция, че целите до 2015 г. са базирани върху цялостен ръст и тази транзакция ще го ускори.

От AXA се надяват да удвоят брутните си приходи и да утроят основната си печалба в общото застраховане до 2015 г. в рамките на план за ръст на печалбата, чиято реализация започна от миналата година.

Френската компания ще плати 494 млн. долара за активите на HSBC в Хонконг, Сингапур и Мексико, които са с нетна стойност 48 млн. долара в края на 2011 г., се посочва в документ на най-голямата европейска банка до фондовата борса в Хонконг.

Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още