IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC отчете успешна година с печалба от 13,8 млрд. паунда

2011 г. е била рекордна за търговското банкиране, докато в инвестиционното нещата не са били толкова добри, посочват от най-голямата европейска банка

17:26 | 27.02.12 г.
HSBC отчете успешна година с печалба от 13,8 млрд. паунда

Печалбата на най-голямата европейска банка HSBC през 2011 г. нарасна с 15% до 13,8 млрд. паунда в определяната от самата нея година на „голям напредък“, съобщи ВВС. Над 90% от печалбата е дошла извън Великобритания, където е базирана кредитната институция.

От банката изтъкват своето „силно представяне“ на бързоразвиващите се пазари, като приходите са нараснали с 12% както в Азия и Латинска Америка, така и в Близкия Изток и Северна Америка. Оттам посочват, че тези региони сега носят 49% от приходите ѝ.

2011 г. е била рекордна за търговското банкиране, като печалбата преди данъци там е нараснала с 31% до почти 5 млрд. паунда. В инвестиционното банкиране нещата не са толкова добри, като там приходите са се понижили до 15 млрд. паунда вследствие на кризата в еврозоната.

Британското подразделение е надхвърлило планираните цели по проекта „Мерлин“, наложен от правителството, отпускайки кредити на стойност 49,4 млрд. паунда за бизнеса при цел от 38,8 млрд. паунда. От тях 11,9 млрд. паунда са отишли за дребните и средни предприемачи.

Ипотечното кредитиране е било разширено с 12% до 13,2 млрд. паунда и се очаква през настоящата година да нарасне до 15 млрд. паунда, като 3 млрд. паунда са предназначени за купувачите на първи дом.

Подобно на други британски банки и към HSBC бяха предявени претенции за продажби на застраховки за гарантиране на вноски по заеми, които трябва да осигурят изплащане на вноските при болест или уволнение от работа, тъй като не са били продавани на клиенти, които са в състояние да се възползват от тях. От банката отбелязаха, че „искрено съжаляват“ за онези, които са били ощетени от „нашите слабости“.

През миналата седмица Lloyds Bank обяви, че нейни мениджъри, които имат отношение към продажбата на подобни застраховки, ще трябва да върнат получените бонуси, а от HSBC изтъкнаха, че ще последват техния пример.

Последна актуализация: 00:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още