IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция емитира съкровищни бонове за 1,3 млрд. евро при 4,69% доходност

Презаписването на аукциона достигна 2,6 пъти, а предварителните очаквания бяха за емисия на стойност 1 млрд. евро

15:42 | 08.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция емитира съкровищни бонове за 1,3 млрд. евро при 4,69%  доходност

Гърция днес емитира 6-месечни съкровищни бонове на обща стойност 1,3 млрд. евро, съобщиха от националната Агенция за управление на държавния дълг, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Доходността нарасна до 4,69% годишно от 4,55% на аукциона за книжа с аналогичен срок на погасяване, проведен през април, но остава под тази от 4,8%, регистрирана на аукцион през март.

Презаписването достигна 2,6 пъти, като предварителните очаквания бяха да бъдат емитирани книжа за 1 млрд. евро.

Като причина за известно повишаване на доходността се отчита настоящата политическа нестабилност в страната след обявяването на резултатите от предсрочните парламентарни избори, проведени в неделя.

Вчера лидерът на дясноцентристката партия Нова демокрация Андонис Самарас върна мандата за съставяне на правителство на президента Каролос Папуляс, след като не успя да сформира кабинет, който да има шанс да бъде утвърден от парламента.

Днес Папуляс връчи мандата на лидера на Коалицията на радикалните леви сили СИРИЗА Алексис Ципрас, който ще се опита да сформира правителство от лявоориентирани политически сили, отхвърлящи споразуменията на страната за финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Гърция е принудена да прибягва до емитиране на 3-месечни и 6-месечни съкровищни бонове, тъй като няма достъп до пазара на дългосрочно кредитиране заради прекалено високата доходност, искана от инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още