IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Гърция трябва да предоговори спасителната програма

Председателят на Атинската търговска камара смята, че страната му има нужда от дългосрочна програма за растеж

15:05 | 04.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Експерт: Гърция трябва да предоговори спасителната програма

Политическите фракции в Гърция трябва да постигнат консенсус и да предоговорят втората спасителна програма за страната, за да се изгради дългосрочна програма за икономически растеж.

Това посочва председателят на Атинската търговска камара Костас Михалос, цитиран от CNBC.

“Имаме нужда от правителство, което да е подкрепено от поне половината гръцки електорат. Дори и по-малките партии се нуждаят от консенсус. Трябва да предоговорим части от спасителния план, тъй като имаме нужда от увеличаване на приходите и генериране на растеж“, коментира Михалос в предаването Squawk Box Europe.

Отражението на кризата върху Гърция се вижда на изборите, които ще се проведат на 6 май. В тях участват рекорден брой партии, а новото правителство трябва да обещае да се придържа към приетите мерки за икономии, както и да подготви още, каквито са договорките между Атина и международните й кредитори.

По-малките политически формации се надяват да привлекат „гласовете на недоволството“, заляло страната в последните месеци. Някои от тях открито говорят за предоговаряне на условията по спасителния пакет, а други призовават дори за напускане на еврозоната.

Според Костас Михалос, въпреки поетите ангажименти за структурни реформи, досега не е направено много.

„Не сме опростили бюрокрацията, с която се сблъсква бизнеса в страната, трябва да се направи незабавна реформа“, коментира той.

„Имаме нужда от политическа власт, която да демонстрира необходимата политическа воля, така че отново да привлечем чуждите инвеститори в страната“, допълни Михалос.

По думите на Михалос държавите от периферията на еврозоната вероятно ще получат силен съюзник в лицето на френския кандидат-президент Франсоа Оланд, ако той спечели президентските избори в неделя.

Експерти обаче се съмняват, че Гърция има място за маневри при преговорите по условията на спасителната помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още