IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P вдигна рейтинга на Гърция от SD на CCC

Причината е успешното преструктуриране на дълга, но агенцията вижда рискове на предстоящите избори

13:59 | 02.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P вдигна рейтинга на Гърция от SD на CCC

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция до ниския спекулативен клас в сряда, след като Атина завърши най-голямото преструктуриране на дълг във финансовата история, предаде Ройтерс.

„Докато замяната, по наше мнение, облекчава натиска върху краткосрочното финансиране, тежестта на държавния дълг на Гърция остава висока“, предупреди S&P, като същевременно повиши кредитния рейтинг за новите гръцки дългосрочни облигации до CCC, със стабилна перспектива.

Рейтингът на краткосрочните облигации е повишен на C от SD (selective default). Перспективата остава стабилна.

Рейтинговата агенция предупреди, че рецесията и парламентарните избори на 6 май крият и рискове за данъчните корекции, необходими за по-нататъшно намаляване на дълга на Гърция.

„Рейтингът може да бъде намален, ако видим, че има вероятност от затруднено положение на замяната на останалата част от книжата по дълга на Гърция", се казва в изявление на агенцията.

Fitch определи за Гърция спекулативен рейтинг B в средата на март, като стана първата голяма агенция за кредитен рейтинг, която вдигна рейтинга на страната от избирателен фалит, след като споразумението за преструктириране намали дълга на Атина с около 100 млрд. евро, или близо 1/3.

След повишаването на дългосрочния гръцки кредитен рейтинг до ниво В- от „ограничен фалит“ през март, от Fitch отбелязаха, че „участието на частния сектор и на официалния сектор са предоставили на Гърция възможност, но това ще изисква предизвикателства като вътрешно обезценяване, за да успее програмата, при слаби перспективи за трайно икономическо възстановяване преди 2014 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Причината е отписването и това, че кредиторите пиха една студена вода. То така и баба знае. Отписваме и сме с рейтинг ААА+++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още