IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ съветва Великобритания да понижи лихвите, за да подкрепи растежа

Mонетарните стимули са помогнали на британската икономиката, но не достатъчно, за да преодолее стагнацията, се посочва в доклад на Фонда

13:36 | 22.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Международният валутен фонд (МВФ) слабостта на британска икономика би трябвало да накара местните политици да обмислят възможността за допълнително вливане на ликвидност и дори ново понижаване на основния лихвен процент, съобщава BBC.

Лондон прие серия мерки за ограничаване на бюджетния си дефицит. Подобна политика обаче се отразява негативно на растежа.

МВФ изтъква, че монетарните стимули са помогнали на британската икономиката, но не достатъчно, за да преодолее стагнацията.

Английската централна банка (АЦБ) трябва да „оцени ефективността“ от евентуално понижаване на основния лихвен процент под 0,5%, се посочва в доклад на международната организация.

Според доклада Великобритания е постигнала „сериозен прогрес“ при понижаването на фискалните рискове и до голяма степен е стабилизирала бюджета си.

Изтъквайки „глобалното значение“ на британския финансов сектор, МВФ хвали политиките, помогнали за изграждането на капиталови „буфери“ и заздравяването на регулаторния режим в страната.

Фондът обаче предупреждава за допълнителни рискове, произтичащи главно от ситуацията в еврозоната. МВФ напомня, че ребалансирането на растежа между публичния и частния сектор все още не е приключило.

Според последната прогноза на МВФ през 2013 г. британският растеж ще достигне 2%. Очакванията на Фонда съвпадат с тези на правителството в Лондон, но са по-оптимистични от прогнозата на повечето независими анализатори, според които през 2013 г. растежът на Острова няма да надхвърли 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 9
Иван Митев
преди 11 години
Днес МВФ съветва Великобритания и други държави за понижение на основна лихва, за да се подкрепи растежа.При идентична стопанска ситуация, през 1996 г. МВФ съветваше Р. България и други държави да повишат основната лихва, за да се подкрепи растежа.Понеже експертите на МВФ не се съобразяват с качества на Незлатни пари, техните съвети са непълноценни и при изпълнение се подсигурява уголемяване на стопанска криза.Проблемът за сегашна стопанска криза не е от "по-висока" или "по-ниска" основна лихва на съответна Централна банка, а от ползване на НЕПРИГОДНО за "Незлатни пари" държавно финансово управление.За да се премахне опасност за развитие на сегашна стопанска криза трябва да се прекрати налична държавна финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още