IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван Ромпой: Вече работим върху план за банкова интеграция

Сериозно обмисляме рекапитализиране на банките от европейския спасителен фонд, заявиха от Европейската комисия

17:42 | 04.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Европейския съюз Херман Ван Ромпой.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейския съюз Херман Ван Ромпой. Снимка: Ройтерс

До края на годината еврозоната вероятно ще разполага с план за по-дълбока икономическа интеграция, заяви президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман Ван Ромпой, цитиран от CNBC.

Съгласие за това кои елементи ще бъдат включи в предложението трябва да бъде постигнато до края на юни.

Ромпой обяви на пресконференция в Санкт Петербург, че на следващата среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС) на 23 юни, той и трима други високопоставени представители на европейската администрация ще представят „основните градивни елементи за създаването на по-дълбок икономически и валутен съюз“, както и „работен план за постигането на тази цел“.

„Банковата интеграция е един от ключовите елементи. На този етап аз бих се съсредоточил върху надзора, застраховането на депозитите и механизмите за преобразуване на проблемни банки“, допълва Ромпой.

„Вече работим върху този план. Това е само началото, но аз се надявам, че до края на годината ще можем да представим резултати“, прогнозира той.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) обмисля възможността за директна рекапитализация на европейските банки чрез фонда за финансова стабилност на еврозоната (ESM), въпреки че това не е позволено от настоящия договор.

„Обмисляме това като сериозна възможност – да премахнем връзката между правителствата и банките“, казва еврокомисарят по икономическата и валутна политика Оли Рен.

„За момента подобно решение не е част от договора за ESM, но според нас е важно да разгледаме тази алтернатива за директна банкова рекапитализация, тъй като вече обсъждаме начини за създаването на банков съюз“, казва Рен.

„Ключовият момент е да прекъснем връзката между банките и националните правителства, за да успеем да достигнем до корените на сегашната криза“.

По-рано днес френският финансов министър Пиер Московиси заяви, че Париж подкрепя идеята за интегрирана европейска система за банков надзор, както и за използването на ESM за ракапитализиране на изпитващи затруднения банки.

„Ние подкрепяме идеята за банков съюз“, заяви той на съвместна пресконференция с Оли Рен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Muller
преди 12 години
А тоя цепи мрака все едно са го създали в някоя лаборатория какъв фейс какво излъчване уникален западноевропейски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
В стремежа си към корените да не вземете да си оближете зад*ника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още