IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще направят ли европейските лидери скока към фискален съюз?

Очаква се първите предложения на политиците да бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС в края на юни

11:03 | 04.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Ще направят ли европейските лидери скока към фискален съюз?

Когато Жан-Клод Трише призова през юни миналата година да бъде създадено европейско министерство на финансите, което да контролира националните бюджети, идеята изглеждаше фантастична и далечна мечта, чиято реализация би отнела години и дори десетилетия.

Една година по-късно, на фона на дълговата криза, която заплашва стабилността на европейския валутен блок, Германия започна да притиска партньорите си засилване на финансовата интеграция, пише Ройтерс.

Канцлерът на страната Ангела Меркел настоява за създаването на централен орган, който да управлява финансите на еврозоната, и по-големи правомощия на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съд.

Меркел настоява също така за координиран подход при реформирането на пазарите на труда, системите за социално осигуряване и данъчната политика.

Докато държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) не се съгласят с тези стъпки, което ще доведе до известна загуба на суверенитет, Берлин едва ли ще иска да разглежда други съвместни инициативи, като общи еврооблигации или създаването на банков съюз и общоевропейска схема за гарантиране на депозитите, отбелязва агенцията.

Лидерите на ЕС ще обсъдят разработването на пътна карта за създаването на фискален съюз на следващата им среща на 28 и 29 юни. Тогава се очаква председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и други европейски политици да представят първите предложения за засилването на фискалната интеграция в Еврообщността.

Същинските дебати вероятно ще се състоят през второто полугодие. Тогава вероятно ще бъде приет и график за приемането на поправките в европейските договори - стъпка, която според Берлин е от жизненоважно значение за създаването на по-тясна интеграция.

Ако европейските лидери се решат на тази стъпка, това ще е най-значителният политически скок откакто страните се отказаха от националните си валути и отстъпиха на Европейската централна банка контрола върху паричната политика преди 13 години, отбелязва агенцията.

Препятствията пред засилването на интеграцията обаче са много.

Испания, която в момента се бори за стабилизирането на банковия си сектор, подкрепи създаването на широк фискален съюз и единен орган, който да управлява финансите на еврозоната. Други държави обаче, включително и Франция, са резервирани към идеята заради загубата на суверенитет.

Новият френски президент Франсоа Оланд призова за приемането на мерки за насърчаване на икономическия растеж и намери широка подкрепа. Очакваше се още на срещата на европейските лидери в края на май привържениците на идеята да окажат сериозен натиск върху Ангела Меркел, която е поддръжник на мерките за икономии.

Това обаче не се случи, а изглежда, че привидният консенсус по стратегията за растеж вече не е толкова убедителен седмици преди новата среща на върха на ЕС. Основният й фокус се очаква да бъде фискалният съюз, което поставя Оланд в доста неизгодна позиция.

Анонимен френски политик посочва пред агенцията, че президентът на страната е подготвен за по-силна фискална интеграция, но това не се отнася до останалия политически елит във Франция.

Докато продължава кошмарът в Гърция обаче и съмненията за устойчивоста на банковата система в Испания, едва ли и засилването на интеграцията в Европа ще успокои инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Най лошото е, че нищо реално не се прави вече 2г. Нито гърците са станали по работливи, нито фалираха както трябваше.А интеграцията би разрешила текущите дългови проблеми както САЩ - с директно финансиране. Калифорния като фалира преди 2г. нещо страшно да е станало - не. Федералното правителство покри разходите и иззе контрола върху щатските финанси временно до стабилизиране на положението.Идеята е същата и в Европа - на гърците ще им покрият дълговете директно, а в замяна на това ще има европейски комисар/губернатор който да ги управлява за известно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Тези хора вървят по лош път. Точно тези мерки за "интеграция" ще задълбочи разделението. Вече се вижда как действат мерките за икономии. Дори да има общо правителство за ЕЗ, то неможе да залива всички с охолство и пари. Някъде ще се наложи да ореже разходи, ако това се окаже Гърция или Испания или Ирландия или Португалия или Италия? Ако на повече от едно места? Срещу кого ще скочи там населението?! Абе кого се мъчат да заблудят, че с въвеждане на общо правителство и проблемите ще се решат "до 24 часа"... Ще ме прощавате, но до няколко години ЕЗ няма да я има и като гледам пропадането ще е с голям трясък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още