IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е против финансирането на испанските банки с пари от постоянния фонд

Испания може да преговаря с европейските партньори за помощ по линия на временния спасителен фонд

10:47 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия е против финансирането на испанските банки с пари от постоянния фонд

Парламентарното ръководство на управляващата християндемократическа партия в Германия – по-голямата политическа формация в дясноценристкото правителство на Ангела Меркел, отхвърли използването на средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната за директна рекапитализация на испанските банки, съобщи FT.

Германските политици призоваха испанското правителство спешно да реши дали да не потърси пари от временния спасителен механизъм, който съгласно правилата може да отпусне финансиране след преговори с европейските партньори на Мадрид.

Парламентарният лидер на Християндемократическия съюз в Берлин Фолкер Каудер, който е и един от най-близките политически съюзници на канцлера Ангела Меркел, посочи в изявление, че Германия ще демонстрира своята солидарност с останалите държави в Европа, за да бъдат решени проблемите, причинени от дълговата криза. Той допълни обаче, че европейските държави трябва да положат усилия сами да решат проблемите си.

Междувременно с одобрението на кабинета на канцлера, германското финансово министерство, министерството на икономиката и министерството на външните работи подготвиха съвместен доклад, който включва мерки за стимулиране на растежа в еврозоната.

Авторите на доклада предвиждат да се финансира създаването на нови работни места, предназначени за младежи, както и тяхното обучение. Мерките също така включват проектни облигации, като с приходите от емисията ще се финансират трансгранични инфраструктурни проекти.

Предвидени са и редица структурни реформи за подобряване на конкурентоспособността и увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с цел подобряване на кредитния й капацитет.

Берлин обаче не проявява признаци да готви спешни мерки, които да се предприемат, за да бъде предотвратено разпространението на кризата от Гърция в Испания и други страни.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта в интервю за Handelsblatt, че трябва да се направи разлика между незабавните мерки, които трябва да решат сегашната криза, и дългосрочните реформи, които трябва да бъдат осъществени, за да се избегне повторна криза.

По думите на Шойбле в средносрочен план може да се мисли за създаването на банков съюз, който да гарантира депозитите в трансграничните финансови институции. Това обаче ще бъде възможно само след създаването на фискален съюз в еврозоната.

По-дългосрочните реформи включват осъществяването на плавни стъпки в посока по-засилена икономическа интеграция и създаването на пълен банков съюз, включително и европейска схема за гарантиране на депозитите.

Германският финансов министър отново посочи, че гръцките избиратели трябва да решат дали страната им да остане в европейския валутен блок. Той призна, че несигурността около предстоящите избори в Гърция е причинила разпростирането на кризата в Испания.

„Испанското правителство прави всичко правилно, но все още е поставено под натиск от пазарите заради кризата в Гърция. Ние трябва да се справим с това“, коментира Шойбле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още