IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и ЕС търсят спешно решение за спасяването на испанските банки

В понеделник ще има повече яснота в какво състояние е банковият сектор в Испания

23:22 | 06.06.12 г. 5
Германия и ЕС търсят спешно решение за спасяването на испанските банки

Германия и Европейският съюз (ЕС) спешно търсят начин за спасяване на затъналите в дългове испански банки, въпреки че Мадрид все още не е поискал помощ и се съпротивлява на идеята да бъде поставен под международно наблюдение, предаде Ройтерс, като се позова на анонимни източници.

Интензивното планиране на европейската помощ за Испания вече е в ход. Юристи разглеждат под лупа европейските договори, за да разберат как Мадрид може да получи средства от спасителните механизми на еврозоната без да се стига до програма за пълна икономическа пренастройка, посочва агенцията.

Според германските представители в дискусиите между Берлин и Брюксел целта е Испания да избегне срама от принудителното прилагане на нови реформи и наблюдението от инспектори на Международния валутен фонд (МВФ).

Тъй като докладът на фонда за банковия сектор в Испания се очаква да излезе в понеделник, през почивните дни вероятно ще се водят още по-интензивни разговори между Берлин и Брюксел за формата на подкрепа за Мадрид.

Испания вече загуби достъпа си до пазарите заради нарастващите лихви по облигациите и призова европейските власти да наложат централизиран бюджетен контрол и да се ангажират с помощ за затруднени държави от еврозоната.

Реформите на финансовата система в страната не убедиха инвеститорите, че огромните загуби от катастрофата на пазара на недвижими имоти през 2008 г. са били напълно отстранени.

Испанският икономически министър Луис де Гиндос отново съобщи днес, че страната му не е искала помощ от Европейската комисия (ЕК).

Той посочи, че Мадрид ще изчака резултатите от доклада на МВФ и независимия одит на банковия сектор, преди да вземе окончателно решение за това как да бъдат рекапитализирани банките в страната.

Днес натискът върху политическите лидери на Евросъюза да решат дълговата криза се засили още повече, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основната си лихва на ниво от 1%.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги посочи, че пазарите има за какво да се притесняват, но подценяват политическия ангажимент за подкрепа на единната валута.  Той приветства споразумението на лидерите на ЕС да ускорят работата си по дългосрочната визия за пълен икономически и фискален съюз.

“Някои от проблемите в еврозоната нямат нищо общо с паричната политика", посочи Драги, като допълни, че е невъзможно монетарните инструменти на ЕЦБ да запълнят липсата на действие на другите европейски институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
тест
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Съгласен и аз !!! Дайте да му затворим устата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Подкрепям - не може всяка публикация и дискусия да започва с твърденията на Митев за "непригодното евро"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
black_dragon
преди 11 години
Много моля да вземете сериозно отношение към долният форумен ***/***!Спирам да чета сайта ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 15
Иван Митев
преди 11 години
Германия и ЕС могат да го намерят полезно решение за спасение на испански банки като препоръчат прекратяване на непригодно за евро испанско държавно финансово управление.До 24 часа време след ползване на ГОДНО за евро испанско финансово управление - кризата в Испания ще е победена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още