IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалската икономика се сви за 6-то поредно тримесечие

За периода януари-март брутният вътрешен продукт на страната се понижи с 0,1% от предходното тримесечие, когато се раздели с 1,3%

21:09 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Португалският премиер Педро Пасош Коелйо. Снимка: Ройтерс</em></p>

Португалският премиер Педро Пасош Коелйо. Снимка: Ройтерс

Португалската икономика се сви за 6-то поредно тримесечие, след като правителството и потребителите отново ограничиха разходите си, съобщава Bloomberg.

За периода януари-март брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се понижи с 0,1% от предходното тримесечие, когато се раздели с 1,3%, обяви националният статистически институт в Лисабон.

Данните съвпадат с предварително обявените резултати, според които за първите три месеца на годината икономиката на страната се е свила с 2,2% на годишна база.

Португалският премиер Педро Пасош Коелйо прилага строги мерки за бюджетни икономии, за да изпълни поетите ангажименти в замяна на спасителния план, възлизащ на 78 млрд. евро. Помощта беше предоставена миналата година от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МЕФ).

През първото тримесечие португалските домакинства са ограничили разходите си с 2,1% на тримесечна база, докато правителствените разходи са били понижени с 0,6%.

За периода португалският износ е нараснал с 1,8%, докато вносът се е увеличил с 1,7%.

Средният годишен икономически ръст на страната през последното десетилетие е бил под 1% - един от най-слабите в Европа.

През тази година португалската икономика може да се свие с 3,3% преди да нарасне с 0,3% през 2013 г., се казва в прогнозата на Европейската комисия (ЕК) от 11 май.

Лисабон очаква през 2012 г. растежът да се понижи с 3% преди да се увеличи с 0,2% през 2013 г.

През тримесечието безработицата в страната достигна рекордните 14,9%. Според очакванията на правителството през 2013 г. безработните португалци ще се увеличат до 15,9% от 15,5% в края на тази година.

През 2013 г. Лисабон иска да понижи бюджетния си дефицит до 3% от 4,5% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още