IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски политик отхвърли плановете за обединяване на дълг в еврозоната

Дългът е национална отговорност, изтъква немският заместник министър на финансите Щефен Кампетер

10:56 | 15.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Германски политик отхвърли плановете за обединяване на дълг в еврозоната

Германският парламентарен секретар на министерството на финансите Щефен Кампетер отхвърли плановете за европейски облигации, които да обединят част от дълга на страните от еврозоната, съобщи ВВС.

„Дългът е национална отговорност“, каза Кампетер. „Не очаквам някакви стратегии, при които да обобщим и преразпределим слабите политически решения, взети от прекалено задлъжнели страни“, добави той.

Германското правителство засега отхвърля общите еврооблигации. Това може да разочарова инвеститорите на международните пазари, чиито очаквания нараснаха след съобщения, че Германия може би е готова на известен компромис по плановете за общ дълг.

Планът на групата на т. нар. германски „мъдреци“ - частни икономически експерти – предвижда страните с дълг над 60% от брутния им вътрешен продукт като Гърция да емитират еврооблигации за превишението над това ниво, които след това да бъдат изплащани в продължение на 25 години.

Вследствие на това задлъжнелите правителства, които се мъчат да постигнат поносимо ниво на разходите за заемане на средства на финансовите пазари, ще успеят да си го осигурят по подобие на страните, които не емитират подобни общи облигации.

Планът бе предложен като алтернатива на общите еврооблигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Този немец е много прав.Това е национална отговорност, също и лична отговорност на всеки човек.Ако човек с престъпно мислене взема назаем, харчи безотговорно без да мисли да връща попада в затвора. Същото трябва да се случва и с цели нации и народи държащи се по подобен начин. Да не позволим на социалистическото размиване на отговорността, когато тя е обща да ни заслепи да викаме на черното бяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
И в същото време толкова неприемливо за финансовите лобита във Великобритания, Франция, Италия, Испания ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Дългът е национална отговорност, каза Кампетер. Не очаквам някакви стратегии, при които да обобщим и преразпределим слабите политически решения, взети от прекалено задлъжнели страни, добави той.Толкова кратко, точно и честно описание, дори тука във форума не съм виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още