IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Еврооблигациите са най-изгодната ни алтернатива за финансиране

Еврото е основна външна валута за банковата система, валутният борд е свързан с него, както и голяма част от външата търговия, аргументира се вицепремиерът

10:38 | 06.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Симеон Дянков: Еврооблигациите са най-изгодната ни алтернатива за финансиране

Стенограмата от заседанието на Министерския съвет, проведено на 4 април, показва доклад от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянковотносно относно упълномощаването му да предприеме необходимите действия за подготовка емитирането на държавни ценни книжа, деноминирани в евро на международните капиталови пазари.

Ето какво се казва в доклада, който впоследствие е приет:

"Знаете, че през януари 2013 година е първият  падеж от т. нар. облигации на Милен Велчев на обща стойност около 1 милиард и 830 милиона лева. Втората част е с падеж януари 2015 година и следователно ние трябва да подготвим финансирането за покриване на този голям допълнителен финансов ресурс, който ни пада в началото на следващата година.

Има няколко начина за финансиране и понеже темата е от голямо обществено значение и ние го предложихме на обществена дискусия и на експертна дискусия в последните три, четири месеца. Надделя мнението, че излизането на международния пазар на облигации, по-конкретно на евро облигации, е най-разумният вариант.

Благодарение на увеличаването на кредитния рейтинг на България в средата на 2011 година в момента нашите рейтинги навън помагат за доста по-ниски лихви от тези, които бихме взели преди година, две години, три години и т. н. За сравнение падежът, който изтича през месец януари 2013 година е на лихва 7,5 %, а този който е през 2015 година е на 8,25 %. 

В момента пазарите предполагат възможност за лихви от порядъка на 5,5 %, т.е. при успешна емисия с доста ще намалим тежестта върху централния бюджет от гледна точка на плащане на лихвите.

В държавния бюджет за 2012 година в параграф 16 от Преходните и заключителните разпоредби вече съществува възможността министърът на финансите да емитира държавни ценни книжа на международните пазари в размер до 2 милиарда лева.

С това протоколно решение предлагаме възможност за емитиране на еврооблигации до 950 милиона евро или с други думи в рамките на тази възможност под двата милиарда лева.

И последно защо сме решили да влезем в пазара за еврооблигации? Защото от една страна банковата система на България работи главно с евро като основна външна валута, а от друга страна заради валутния борд, който е свързан с еврото и разбира се голяма част от външната ни търговия е в евро.

От друга страна процедурата ще бъде много по-улеснена, ако не гледаме други валути, а гледаме евро валутата. Това решение е също координирано и с БНБ, които също са на мнение, че еврооблигациите в момента са най-изгодната ни алтернатива.

Процесът на подготовка е свързан с избиране на банки мениджъри и правен консултант. От момента на това протоколно решение на Министерски съвет в срок от една седмица Министерството на финансите ще изпрати писма – покани към всички банки мениджъри, които са работили на еврооблигационния пазар в последните три години, както и към всички правни консултанти, които са работили на пазара на еврооблигациите през последните три години, така че да можем да изберем най-добрите сред всички тези конкуренти.

На последно място искам да напомня, че този проект на протоколно решение няма да доведе до допълнително или пряко, или косвено въздействие върху държавния бюджет на Република България, защото това вече е разчетено като възможност в Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 година."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
Ние доста отдавна сме заробени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още