IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция повишава данъците за богатите и корпорациите

Франсоа Оланд представи нови данъци в размер на 7,2 млрд. евро, които трябва да помогнат за овладяването на бюджетния дефицит на страната

17:10 | 04.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Двуседмичното социалистическо правителство на новоизбрания френски президент Франсоа Оланд представи нови данъци в размер на 7,2 млрд. евро, които трябва да помогнат за изпълнението на заложените бюджетни цели, съобщава Bloomberg.

Одобрените от кабинета мерки за 2012 г. предшестват дори още по-радикално повишаване на данъците и ограничаване на разходите, предвидено за следващата година.

Най-големият нов налог ще бъде еднократното облагане на активите на богатите французи, чрез което се предвижда да бъдат събрани 2,3 млрд. евро. Други 898 млн. евро ще бъдат набрани чрез отмяна данъчните облекчения върху доходите.

Налагат се допълнителни данъци и върху нефтените и финансовите компании. През 2012 г. те се очаква да донесат на френската хазна общо 1,1 млрд. долара. Ще бъдат обложени също и дивидентите, раздавани от компаниите.

„Намираме се в изключително трудна финансова и икономическа ситуация“, коментира френският финансов министър Пиер Московиси. „От най-богатите домакинства и най-големите компании ще бъде поискано да окажат съдействие. Усилията през 2012 г. и 2013 г. са от ключово значение“.

На втори юли националният френски одитор обяви, че до края на годината правителството трябва да извърши съкращения в размер на 6 млрд. до 10 млрд. евро, ако иска да изпълни заложените бюджетни цели. През 2012 г. френският дефицит трябва да се понижи до 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

За да понижи дефицита си до 3%, както е заложено, през 2013 г. икономиите във Франция ще трябва да достигнат 33 млрд. евро. Президентът Оланд отложи целта за балансиране на бюджета за 2017 г. от 2016 г., която беше определена от бившия френски президент Никола Саркози.

Доходността по 10-годишните френски ДЦК е 2,55% в сравнение с 6,21% по еквивалентните облигации в Испания и 5,71% в Италия. След като мерките бяха обявени спредът между 10-годишните френски и германски облигации нарасна с 5 базисни пункта до 106 пункта.

Правителството очаква френската икономика да нарасне с 0,3% през 2012 г., 1,2% през 2013 г. и между 2 до 2,5% за периода 2014 г. - 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
dgudi
преди 11 години
Е.. , на това се казва- Социалистически подход в Данъчната политика на една държава...!Вземи от Богатия, раздай на бедните...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
БРАВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още