IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български евродепутат прокарва предложения за бъдещото еврофинансиране

Комисията по регионално развитие на Европейския парламент е одобрила промени в законодателството, предложени от депутата Евгени Кирилов

13:59 | 13.07.12 г.
Български евродепутат прокарва предложения за бъдещото еврофинансиране

Депутатите от комисията по регионално развитие в Европейския парламент са одобрили предложения на българския си колега Евгени Кирилов за промени в законодателната политика на ЕС след 2013 г., съобщиха от прес офиса на депутата.

Предложенията са залегнали в приетия документ, по който тепърва ще се водят преговори със Съвета по законодателния пакет за политиката на сближаване след 2013 г., преди парламентът да приеме окончателно новото законодателство по прилагането на средствата от еврофондовете.

Сред одобрените поправки на българския депутат е искането да се запази сегашният срок от четири години, в който държавите членки на Европейския съюз биха могли да изразходват средствата от европейските структурни фондове (т. нар. правило N+3), вместо този срок да се намали на три години (N+2), каквото е предложението на Еврокомисията.

Друго предложение на Евгени Кирилов, което е получило подкрепа, е за увеличаване на процента на авансовите плащания за 2015 г. и 2016 г. от 1% на 2%.

По-високият процент на тези плащания означава, че двойно по-голяма сума ще бъде на разположение на държавите-членки, за да могат да се разплащат с бенефициентите по проекти на политиката на сближаване, се посочват в мотивите на българския депутат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още