IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската борса за първи път от 200 години има конкуренция в града

Eurotunnel е първата компания, осъществила IPO в британската столица чрез новата платформа на NYSE Euronext

15:25 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	NYSE Euronext в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

NYSE Euronext в Париж. Снимка: Ройтерс

Конкуренцията при първичните публични предлагания (IPO) в Лондон получи импулс с първото листване на NYSE Euronext, която ще опита да разчупи монопола на Лондонската фондова борса (LSE) в града, съобщава CNBC.

Първото първично публично предлагане на новата платформа на NYSE Euronext днес в Лондон беше на транспортната компания Eurotunnel.

Eurotunnel, която оперира тунела между Великобритания и континентална Европа, се отказа от листването си в британски лири на LSE (акциите на компанията на борсата в Париж се предлагат в евро), за да се прехвърли към новата платформа. Пазарната капитализация на Eurotunnel възлиза на 3,5 млрд. евро.

Според Жак Гудо, изпълнителен директор на Eurotunnel, решението опростява търговията. „Всички акции ще са в евро. Искаме да предоставим на инвестиционните фондове, базирани в Лондон, лесен достъп до нашите акции“.

„Вярваме, че с NYSE Euronext в бъдеще ще успеем да увеличим дивидентите за нашите акционери. Много се гордеем, че сме първи. Искаме да сме на върха на технологичната вълна“, допълва той.

Това е първата истинска конкуренция за LSE през последните две столетия. Разбира се, присъствието на Euronext е доста по-скромно в сравнение с LSE, на която са листнати близо 2600 компании, включително на Алтернативния инвестиционен пазар (AIM).

„Винаги сме приветствали конкуренцията. Именно това е, което прави Лондон толкова велик – разнообразието от алтернативи“, казва Хавиер Роле, изпълнителен директор на LSE.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още