IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският парламент одобри помощта за испанския банков сектор

Италианският парламент одобри фискалния пакт на ЕС

21:28 | 19.07.12 г.
<p>
	Момент от днешното гласуване в германския Бундестаг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Момент от днешното гласуване в германския Бундестаг. Снимка: Ройтерс

Долната камара на германския парламент одобри с голямо мнозинство участието на страната в спасителната помощ за испанския банков сектор на стойност до 100 млрд. евро, съобщи MarketWatch. 473 депутати гласуваха в подкрепа на германското участие, докато 97 бяха против.

Това разчиства пътя за одобрение на помощта от министрите на финансите на страните-членки на еврозоната, които утре ще проведат конферентен разговор по въпроса.

Одобрението бе очаквано заради сериозната подкрепа за плана от страна на германските опозиционни партии, но дори и без тях, с 301 гласа от управляващата коалиция, гласуването щеше да бъде успешно.

То идва на фона на нарастващите опасения за способността на Испания да избегне изключването си от пазарите на заемен капитал. На днешния аукцион в Испания доходността по продадените средносрочни облигации отново нарасна, докато търсенето им се понижи.

Доходността по 10-годишните еталонни испански облигации нарасна с 8 базисни пункта до 6,98%.

По-рано днес германският заместник-министър на финансите Щефен Кампетер повтори позицията на страната, че Испания, а не нейните банки, ще носи отговорността за връщането на средствата.

Впоследствие това бе заявено още веднъж от германския министър на финансите Волфганг Шойбле.

Междувременно долната камара на италианския парламент одобри фискалния пакт на Европейския съюз, след като през миналата седмица същото се случи и в горната камара, съобщи Ройтерс.

Очаква се скоро да бъде гласувано одобрение и на постоянния спасителен фонд за еврозоната - Европейския механизъм за стабилност. Влизането на ЕМС в действие обаче зависи от решението на германския Конституционен съд относно законността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още