IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия пласира облигации за 5,5 млрд. евро

Доходността на аукциона за базовите 10-годишни ДЦК падна под 6% за първи път от април заради силния отговор на политиците спрямо кризата

15:45 | 30.07.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Италия пласира облигации за 5,5 млрд. евро

Разходите на Италия за заемане на средства от капиталовите пазари се понижиха на днешния аукцион, след като министерството на финансите на страната набра 5,479 млрд. евро от емисии държавни облигации с различен срок на погасяване, съобщи MarketWatch.

Получените средства достигнаха горния край на предварително определения диапазон между 3 и 5,5 млрд. евро.

Доходността по базовите 10-годишни облигации се понижи до 5,96% при 6,19% на предходния аукцион на книжа с аналогичен матуритет, а презаписването достигна 1,29 пъти спрямо 1,28 пъти тогава. При 5-годишните облигации доходността намаля до 5,29% от 5,84% на предходния аукцион за книжа със същия срок на погасяване, проведен през юни.

„В крайна сметка тези резултати не са нелогични“, заяви Ричард Магуайър, стратег по лихвените проценти в лондонския филиал на Rabobank, цитиран от Ройтерс. „Въпреки приветстваното понижаване на доходността обаче италианските разходи за заемане на средства остават несъмнено високи... Като цяло макар тези продажби наистина да осигуряват някои признаци за намаляване на напрежението в периферията, те показват също, че е нужен значителен бъдещ напредък на този фронт“, добави той.

За пръв път от април насам доходността по 10-годишните италиански облигации пада под 6% на аукцион, а като основна причина анализаторите посочват силния отговор на политиците спрямо кризата в еврозоната.

След като в четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че ще направи всичко необходимо, за да защити еврото, включително да понижи високите разходи за финансиране на страните с най-сериозни проблеми, примерът му бе последван от поемане на ангажимент в същия смисъл от правителствата на Германия, Франция и Италия.

Преди изказването на Драги в четвъртък доходността по 10-годишните италиански облигации достигна най-високото си ниво от януари – 6,6%.

Според анализатори всяко разочарование след заседанието на ЕЦБ, което предстои в четвъртък, ще предизвика нова масова разпродажба на облигации.

„Мисля, че пазарите имат достатъчно доверие в ЕЦБ, за да ѝ предоставят няколко дни. Ако нищо не се случи обаче доходността ще започне отново да нараства“, заяви стратегът на ING Алесандро Джансанти.

С днешния аукцион италианското министерство на финансите вече е изпълнило 64% от годишната си цел за набиране на средства от пазарите, като широката база от вътрешни инвеститори помагат на страната да се справи със свиващото се международно търсене на държавния ѝ дълг.

Решението на министерството да отмени насрочения за средата на август следващ аукцион на държавни облигации заради слабата ликвидност през летния сезон вероятно също подкрепи търсенето на днешните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Печатницата направо се тресе, прегрява, но не спира ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Всички банкери и икономисти,както и жалките лобисти, в момента измислят нова математика на невероятностите. Важното е ние да се осъзнаем! Всичко е връзки,връзки и пак връзки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още