IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е против банков лиценз за европейския спасителен фонд

Това е опасен опит за заобикаляне на забраната ЕЦБ директно да финансира държавите, коментира немски политик

21:28 | 31.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия е против банков лиценз за европейския спасителен фонд

Управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел е отхвърлила даването на достъп на постоянния европейски спасителен фонд (ESM) до ликвидността на ЕЦБ чрез получаването на банков лиценз, като финансовото министерство на страната е обявило, че не вижда причина за такъв ход, съобщава Bloomberg.

Правилата на ESM не предвиждат рефинансиране чрез ЕЦБ, посочи днес министерството в отговор на въпроси по електронната поща. Ведомството не води разговори по този въпрос и не провежда тайни срещи относно подобни предложения. 

Според Sueddeutsche Zeitung Франция и Италия събират подкрепа за разширяване на правомощията на ESM. Водещи членове от Управителния съвет на ЕЦБ също подкрепят идеята, разкрива вестникът.

Законодатели и от трите партии в коалицията на Меркел обаче отхвърлиха предложението. Това е опасен опит за заобикаляне на забраната ЕЦБ директно да финансира държавите, казва Ханс Михелбах от Баварския християнсоциален съюз.

Според Райнер Брюдерле от Свободната демократическа партия такъв механизъм е оръжие за унищожаване на благосъстояние, а Норберт Бартле от Християндемократическия съюз на Меркел казва, че това няма да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Борбата е кой да дава "спасителни" пакети - Брюксел или суверенните правителства. Брюксел контролира ЕЦБ и фонда, но засега фонда го пълнят правителствата. АКо може да го пълнят от ЕЦБ и да действа като банка, Брюксел поема контрола над "спасенията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 11 години
"такъв механизъм е оръжие за унищожаване на благосъстояние"---------------------------Притежателита на това "благосъстояние" забравят, че то не е реално, а е обещано чрез системата за задлъжняване. Кредитната система позволява създаване на илюзия, че бъдещ доход може да се използва като "благосъстояние" днес. И това наистина е възможно, но само и единствено ако малка част от притежателите на това "благосъстояние" го осребряват днес. Поискат ли повече от тях да направят това (днес) и системата рухва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още