IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелик: Монетарната политика няма да реши европейската криза

Валутната политика осигурява време, но не решава фундаменталните проблеми, коментира бившият президент на Световната банка

17:35 | 30.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Робърт Зелик, бивш президент на Световната банка. Снимка: Ройтерс</em></p>

Робърт Зелик, бивш президент на Световната банка. Снимка: Ройтерс

Докато пазарите очакват с нетърпение реакцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) на срещата на институцията в четвъртък, Робърт Зелик, бившият президент на Световната банка (СБ), предупреди, че вливането на ликвидност няма особено да помогне за решаването на проблемите в региона, пише CNBC.

„Валутната политика като цяло осигурява време, но не решава фундаменталните проблеми“, коментира Зелик.

След като миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги обеща да направи „каквото е необходимо“, за да защити еврозоната от колапс, в петък се появи информация, че сред разглежданите мерки е и евентуално ново понижение на лихвените проценти, както и нова програма за вливане на ликвидност.

Зелик обаче изтъква, че най-важното за момента е обременените с дългове страни като Испания и Италия да предприемат фискални и структурни реформи.

„Те трябва да извършат реформи. Германците са прави, че Испания и Италия трябва да заздравят фискалните си позиции. Те също така обаче трябва да подобрят и конкурентоспособността си“, допълва той.

Зелик подчертава, че страните от еврозоната трябва да гарантират, че Испания и Италия ще продължат да получават необходимото финансиране, докато извършват реформите. Финансирането може да бъде предоставено или по линия на Европейския механизъм за финансова стабилност (ESM), или чрез издаването на еврооблигации.

„Най-трудната задача е да не се получи разминаване между времето, необходимо за реформите и периода на финансиране“, посочва той.

В допълнение той посочва, че изпитващите трудности испански и италиански банки трябва да бъдат рекапитализирани.

По-рано този месец европейските страни се договориха да предоставят на испанския банков сектор до 100 млрд. евро.

Относно ролята на САЩ в решаването на европейската дългова криза Зелик коментира, че най-напред Америка трябва да се справи със собствените си проблеми.

„Тенденцията е решенията да се отлагат, а статуквото да се запазва чрез бездействие. Това обаче няма да проработи този път“, казва той. „Ако нещо не бъде направено, ще ни застигнат бюджетни съкращения за над 1 трлн. долара“.

Ако до края на тази година президентът Барак Обама и Конгресът не постигнат съгласие за бюджета на страната, ще станем свидетели на серия данъчни повишения и автоматични бюджетни съкращения.

Ако САЩ обаче успешно овладеят бюджетния си дефицит, това ще донесе огромно облекчение на глобалните пазари, допълва Зелик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
"Монетарната политика няма да реши европейската криза"Добрутро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още