IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

G4S отчете 60% спад на печалбата преди данъци за полугодието

Загубите са максимумът, който може да понесем след провала по охраната на Олимпиадата, обяви компанията

16:50 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
G4S отчете 60% спад на печалбата преди данъци за полугодието

G4S беше сключила договор за 284 млн. британски паунда, срещу които обеща да осигури 10 400 охранители, но по-малко от месец преди церемонията по откриването на Олимпиадата компанията съобщи, че няма да може да предостави нужния персонал. В последствие бяха отписани 50 млн. паунда по договора, пише ВВС.

Сега Компанията обяви, че претърпените финансови загуби са максимумът, който може да понесе след провала по наемането и обучението на обещаните охранители за събитието. Така правителството беше принудено да се обърне към военните за допълнителна охрана, за която G4S потвърди, че ще плати.

Международната компания разкри разходите и междинните си резултати, които показват, че печалбите преди данъчно облагане за първото полугодие са спаднали до 61 млн. паунда от 151 млн. паунда за същия период на миналата година.

Главният изпълнителен директор Ник Бъкълс се извини публично за провала и го нарече „унизителна бъркотия“. Предстои Бъкълс да се срещне с членовете на парламента за втори път относно неизпълнението на договора.

Той работи за компанията вече 28 години, а от 10 години е главен изпълнителен директор. Бъкълс натрупа черни точки, след като сделката за придобиване на датската фирма за почистване ISS на стойност 5,2 млрд. паунда се провали. Пред Sunday Telegraph самият той е заявил, че иска поне да изпълни договора за Олимпиадата, след което членовете на борда можело да вземат решение за бъдещето му.

В последвалото изявление на компанията беше посочено, че по време на Олимпийските игри 8 000 души охрана са били позиционирани и 83% от договорените смени са били предоставени. В допълнение G4S заяви, че преглежда отново олимпийския договор с помощта на консултантската агенция PricewaterhouseCoopers, за да може да установи защо проблемите не са открити „навременно“. Охранителната компания обеща, че няма да има подобни недоразумения по време на откриването на Параолимпиадата идната сряда.

Управителният директор на инвестиционната банка Altium Саймън Лорд изрази притеснения относно бъдещето на компанията. „Няма съмнение, че рискът за репутацията далеч ще надмине финансовите загуби. Пет дни след обявената неустойка по договора, акциите на G4S изгубиха 700 млн. паунда от пазарната си стойност. През следващата половина от годината ще бъдат проведени няколко търга за правителствени договори, които ще бъдат наблюдавани отблизо от собствениците на G4S”.

G4S е най-голямата в световен мащаб охранителна фирма, която наема повече от 650 000 души персонал в повече от 125 държави. Повече от една четвърт от приходите й идват от правителствени договори. В момента компанията съкращава 1 100 работни места, свързани с дейността й главно в континентална Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още