IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция затяга допълнително коланите

През 2013 г. няма да похарчим и едно евро над похарченото през 2012 г., заяви президентът Франсоа Оланд

09:45 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&bdquo;За четири месеца не мога да постигна онова, което моите предшественици не са направили за пет или десет години&quot;, заяви Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„За четири месеца не мога да постигна онова, което моите предшественици не са направили за пет или десет години", заяви Оланд. Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд планира да овладее бюджетния дефицит на страната чрез масивни данъчни увеличения и намаления на разходите.

Домакинствата и предприятията ще трябва да платят с 10 млрд. евро повече на държавната хазна. При гражданите ще бъдат засегнати предимно много добре печелещите, заяви Оланд в неделя вечерта в интервю за телевизионния канал TF1. При корпорациите пък засегнати ще бъдат най-вече най-големите компании. Държавата планира да спести още 10 млрд. евро от икономии.

Предвид високата безработица, влошаването на конкурентоспособността, значителните дефицити и исторически високият държавен дълг, Оланд имал за задача да върне страната отново на правилния път. Самият президент си даде две години срок, за да даде тласък на икономиката. Тези две години са били необходими за прилагането на политики за създаване на работни места, подобряване на конкурентоспособността и фискалната консолидация.

„Аз трябва да определя размера и ритъма", заяви Оланд. Същевременно той помоли и за търпение: „За четири месеца не мога да постигна онова, което моите предшественици не са направили за пет или десет години", заяви той.

Подобен строг бюджет като този за 2013 г., не е имало в предишните 30 години, каза френският президент. "През 2013 г. няма да похарчим и едно евро над похарченото през 2012 г."

Социалистическото правителство на Оланд планира до края на септември да представи бюджета за следващата година. Целта е бюджетният дефицит от 4,5% тази година да бъде намален до 3%.

Оланд също така държи на планирания по-рано данък за богатите в размер на 75%. Този данък трябва да обхване всеки с доход от повече от един милион евро. „Няма да има изключения“, каза президентът, реагирайки върху медийни спекулации, че данъкът ефективно може да е по-нисък. Мярката е по-скоро "символична", защото щяла да обхване между 2000 и 3000 души.

Френският президент също така преразгледа и прогнозите за икономическия растеж през 2013 г. Той вероятно ще бъде в размер на 0,8%, заяви Оланд. Досега правителството предвиждаше ръст в размер на 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още