IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може да намали планирания данък за богатите

След броженията на бизнеса се появиха слухове, че ставката от 75% ще бъде сведена ефективно до 67%, пише FT

14:34 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Франция може да намали планирания данък за богатите

Социалистическото правителство на френския президент Франсоа Оланд вчера бе затрупано с въпроси дали се кани да въведе по-ниска пределна данъчна ставка върху доходите от спорните 75%, с които бе планирано да се облагат богатите, пише Financial Times. 

Слуховете са, че въпросната ставка ще бъде сведена ефективно до 67%, ще се прилага само върху доходите от трудови възнаграждения, както и ще важи само за двойките с общ годишен доход от над 2 млн. евро. 

Правителствени служители заявиха, че все още не е взето решение как точно ще бъде приложен данъкът от 2013 г., като признаха, че се разискват различни сценарии между президенството и финансовото министерство.

Решението трябва да бъде взето до началото на обсъжданията по новия бюджет след две седмици, като кабинетът изглежда решен да спази формално обещанието за ставка от 75% по данъка за богатите.

По време на предизборната си кампания Оланд бе обещал да наложи ставката върху доходите над 1 млн. евро годишно, което му помогна да победи Никола Саркози на изборите през май.

През последните седмици френски бизнес лидери засилиха натиска си върху президента да ограничи данъка, опасявайки се от отлив на високоплатени специалисти в чужбина и възпирайки притока на инвеститори и мениджъри към страната.

В сряда най-богатият човек във Франция Бернар Арно, ръководител на групата за луксозни стоки LVMH, се срещна с премиера Жан-Марк Еро, на която са дискутирали въздействието на новия данък.

Същевременно френският финансов министър Пиер Московиси заяви, че данъкът ще бъде наложен по „интелигентен начин“, за да не предизвика отлив на професионалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още