IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд отмени данъчните облекчения на Саркози за извънредния труд

Новият френски президент изпълнява предизборното си обещание да възстанови данъците с цел понижаване на бюджетния дефицит

12:12 | 18.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Социалистическото правителство във Франция се отказа от една от ключовите реформи на пазара на труда, наложена от бившия дясноцентристки президент на страната Никола Саркози под мотото „Работи повече, за да спечелиш повече“, съобщава Financial Times.

Възстановяването на данъка върху доходите и социалните осигуровки при извънреден труд е последната от серията поправки на закони, приети от Саркози, които новият френски президент Франсоа Оланд извършва от май.

Оланд изпълнява предизборното си обещание да възстанови данъците за всички компании с над 20 служители. По този начин президентът се надява да понижи бюджетния дефицит на правителството, като премахне мярката, която смята и че възпрепятства създаването на нови работни места.

„Като знаете, че извънредното работно време струва по-малко от нормалното работно време, вярвате ли, че работодателите имат стимул да наемат служители? Разбира се, че не. Трябва да премахнем тази мярка, която спъва заетостта“, коментира Жан-Марк Еро, премиер на Франция пред парламента в Париж.

Решението провокира яростната реакция на опозицията. Франсоа Фийон, премиер на страната от ерата на Саркози, посочва в телевизионно интервю, че „по този начин парализираме икономиката си още повече, въпреки че тя и без това е една от най-неконкурентоспособните в Европа“.

„Наистина това е точно обратното на всичко, което трябва да правим по време на криза“, допълва той.

Саркози отмени данъците върху извънредния труд като част от усилията си да смекчи негативния икономически ефект от 35-часовата работна седмица във Франция, въведена от социалистите преди повече от десетилетие. 

От данъчните облекчения на Саркози се възползват приблизително 9 млн. служители, като през миналата година те са коствали на френската хазна около 4,5 млрд. евро.

Саркози обясняваше ниската конкурентоспособност на френската икономика с 35-часовата работна седмица. Той обаче не посмя да я отмени.

На практика извънредното работно време и многото изключения в законодателството означават, че много френски служители работят повече.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), през 2011 г. служителите във Франция са изработили средно 1475 часа, което е под средните за еврозоната 1573 часа, но повече от изработените в Германия 1411 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Да е мислил преди да обещава.Сега ако не го изпълни ще ревнат, че не си изпълнява обещанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Това социалист да извади икономиката от рецесия ми звучи като оксиморон.Оланд хептен се олива, предполагам му е ясно като това бизнеса това как ще се отрази на електрората му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Франция си е Франция! ИМА ЗАКОНИ и те се спазват. Има правила на играта. Тук при нас е хаос. Целия ни "елит" крадливи аборигени. Едва ли ще проявят интерес да произвеждат у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Тоя е обявил тотална война на бизнеса от реалната икономика !Борисов и Дянков да направят едно представяне на възможностите за правенен на бизнес в България за френски предприемачи.Камерън покани официално банковият сектор да се пренесе в Лондон, ние пък да ги поканим да си изнесат производството !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още