IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Оланд стана „нискотарифен“ президент

Държавният глава намали заплатата си и тази на министрите с 30%, целта е балансиран бюджет до 2017 г.

09:02 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оланд в Елисейския дворец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оланд в Елисейския дворец. Снимка: Ройтерс

„Президентство за пример“ обеща в предизборната си кампания Франсоа Оланд. И бавно се очертава какво е имал предвид. След четиридневни ожесточени до бурни дебати в Народното събрание, доминираният от социалистите парламент прие в ранните часове на петък пакет от мерки за „коригиране на бюджета", които отменят многобройните реформи на Никола Саркози, пише в свой анализ германският седмичник Die Welt. 

Данъците за онези с високи заплати и за богаташите ще се увеличат драстично, заплатите на президента и на министрите, вероятно за да дадат пример, ще бъдат орязани с 30%. Франсоа Оланд в бъдеще ще получава същата заплата, каквато получава неговият премиер Жан-Марк Еро - "само" 13 532 евро вместо 19 931 евро на месец, както досега.

Символичният ефект на мярката не може да се подценява. Предшественикът на Оланд  - Никола Саркози, увеличи президентската заплата в началото на мандата си със 170% от 7084 евро до 19 931 евро на месец.

Въпреки това този процес е по-малко скандален, отколкото често се описва. Саркози де факто просто коригира президентската заплата до тази на министър-председателя и също така стана първият френски президент, който въведе одит на разходите на Елисейския дворец от страна на Сметната палата. За разлика от предшествениците си, той наистина получаваше по-висока заплата, но се лиши до голяма степен от скрити и неясни надбавки и други ресурси.

И министрите в правителството на Оланд в бъдеще ще трябва да се задоволят с 30% по-ниско заплащане, вместо 14 200, те в бъдеще ще получават само по 9940 евро на месец. По този начин членовете на социалистическото правителство на практика демонстрират скромност.

И това никак не е неразумна комуникационна стратегия, като се имат предвид понякога драстичните „честни усилия" на останалата част от населението. Парламентът взе решение за увеличаване на данъците в общ размер от 7,2 млрд. евро и намаляване на разходите за общата сума от 1,5 милиарда евро. Така бюджетният дефицит се намалява общо до 81,1 млрд. евро.

Новите „нискотарифни“ министри едва ли обаче ще гладуват. Посочените заплати не включват различни надбавки и други обезщетения, които министри и депутати имат право да получават.

Всеки депутат от местния парламент получава в допълнение към „диетата“ си в размер на 7100  евро и сума за извънредни разходи от 6412 евро и допълнително финансиране от около 10 000 евро за финансиране на до пет служители, както и една така наречена  „парламентарна резерва", с която да подкрепя проекти в своя избирателен район по собствен вкус.

Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още