IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото френско правителство няма да отблъсне инвеститорите

Франция и преди е била управлявана от социалисти и това не е попречило на интереса към страната, коментират анализатори

15:48 | 06.07.12 г.
Новото френско правителство няма да отблъсне инвеститорите

Плановете на новия президент на Франция, социалиста Франсоа Оланд, да повиши до 75% ставката на данъка върху доходите за хората с най-високи доходи няма да попречи на чуждестранните инвеститори, заинтересовани от имотния сектор на страната, твърди Оливие дьо Молиен, заместник-главен изпълнителен директор на компанията Keops Colliers International в Париж.

"Твърде рано е да се говори за евентуалните последици, но Франция имаше социалистическо правителство в продължение на 15 години по време на управлението на Франсоа Митеран и в крайна сметка нищо не се промени кой знае колко много. Някои инвеститори може да бъдат отблъснати от новото правителство и дори да си тръгнат, но френският пазар е силен и стабилен. Инвеститорите са привлечени от основите на френския пазар на недвижими имоти, а не от нивото на данъците", твърди експертът, цитиран от онлайн изданието Property EU.

Франсоа Рисп от американската логистична компания Prologis споделя това мнение. "В краткосрочен план може и да има известно влияние, но не очаквам големи промени... Правителството ще е доста добро за икономиката в средносрочен и дългосрочен план", допълва той.

Въпреки че Франция, също като останалата част на Европа, е засегната от глобалната финансова криза, въздействието върху пазара на офиси в Париж е минимално, твърди дьо Молиен.

Той посочва, че френският пазар на имоти е вторият по големина в Европа, както и че пазарът на офиси в Париж например е по-диверсифициран от този в Лондон по отношение на наемателите.

"Като цяло делът на неусвоените офиси е около 7%, което е добре, а в централния район той е дори по-нисък - около 4,6%", отбелязва той.

Въпреки това дьо Молиен очаква нивото на сделките с имоти да падне през 2012 г. след силното повишение, отчетено през 2011 г., което се дължеше на вълната от сделки в края на годината преди да бъдат въведени данъчните промени.

Според новите закони в сила от 1 януари 2012 г. местните клонове на дружествата за инвестиции вече не се ползват с данъчни облекчения, което на практика сложи край на предимството, от което бяха облагодетелствани те дотогава зе сметка на чуждестранните инвеститори.

Като цяло през 2011 г. на френския пазар са сключени сделки за около 12 млрд. евро, което е почти наполовина на нивата по време на пика на пазара през 2007-08 г., но все пак е горе долу на нивата през 2005 г. преди бума, отбелязва дьо Молиен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още