IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Оланд стана „нискотарифен“ президент

Държавният глава намали заплатата си и тази на министрите с 30%, целта е балансиран бюджет до 2017 г.

09:02 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оланд в Елисейския дворец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оланд в Елисейския дворец. Снимка: Ройтерс

Данъчните облекчения за извънреден труд отпадат

Тъй като потокът на тези средства не се контролира достатъчно, а някои народни представители получават двойни и тройни заплати от съвместяване на няколко длъжности, истинското финансово положение на някои депутати често е трудно да бъде определено.

Новинарският портал Mediapart разкри наскоро, че социалистическият депутат Паскал Терес е използвал разходи на парламента за очарователни свои почивки в Сенегал и Гърция.

За да се създаде повече прозрачност, центристкият депутат Шарл де Курсон предложи депутатите да оповестяват публично как харчат необлагаемите облекчения в бъдещите. А неизползваните средства да се третират като облагаем доход. Дебатът все още продължава.

Коригираният бюджет  ще засегне по-силно от политиците вероятно богатите, особено онези служители, които подобряваха заплатите си чрез данъчни облекчения за извънреден труд. Въведеното от правителството на Саркози освобождаване от данък в бъдеще отпада. Консервативната опозиция разкритикува мярката като удар към средната класа. Кабинетът обаче се надява, че чрез намаляване на извънредния труд ще се създадат нови работни места.

По-голямата част от бюжетните приходи ще е за сметка на заможните

По-голямата част от усилията на социалистическото правителство за постигане на балансиран бюджет през 2017 г. ще бъде за сметка на най-печелившите и богатите. Подробностите на планирания 75%-ен данък върху доходите над 1 млн. евро правителството ще представи през есента. Още сега обаче бе гласуван "извънредно висок данък" за активите над 1,3 милиона евро.

Финансовият министър Жером Каюзак обяви веднага, че облагането не е еднократно изключение, а ще важи за периода на облекчаване на дълговете от "повече от една, две или три години". Освен това бяха затегнати и критериите за схемите за отстъпки - обезщетението е намалено, а нов данък ще бъде въведен в бъдеще  за собственици на акции на петролни компании.

Същевременно книгите и посещенията в театъра ще поевтинеят отново. Въведеният от правителството на Фийон по-висок данък за стоки от сферата на културата – от 5,5 на 7%, ще бъде отменен. Така данъчната политика на Саркози отиде в небитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още