IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Великобритания принципно се споразумяха за банковия надзор

Според френския финансов министър Лондон се е съгласил, че надзорът на ЕЦБ трябва да включва всички банки в еврозоната

10:41 | 18.09.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор
Франция и Великобритания принципно се споразумяха за банковия надзор

Франция и Великобритания до голяма степен се споразумяха относно плана на Европейския съюз да предостави правомощия на Европейската централна банка за надзор върху кредитните институции в еврозоната, заяви френският министър на финансите Пиер Московиси след разговорите си със своя британски колега Джордж Озбърн в Лондон, съобщи ВВС.

Московиси обяви, че Великобритания „ще бъде част от процеса по разработването на решенията“ за надзора върху банките, макар страната да не членува в еврозоната.

По отношение на осигуряването на спасителна помощ за Испания той посочи, че „инструментите са налице“, но правителството в Мадрид трябва да реши. „Това е прерогатив на независима държава и ние не можем да вземем решението вместо испанското правителство“, категоричен бе френският министър. „Те знаят какво трябва да направят“, добави той.

По думите му решението на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации от 6 септември е „много важно“, а неговото предположение е, че финансовата институция е готова да помогне на Испания.

За да облекчи натиска на пазара върху страните с високо съотношение на националния дълг спрямо брутния вътрешен продукт и да понижи разходите им за заемане на средства от пазарите ЕЦБ обяви, че ще изкупува техни облигации в потенциално неограничени количества, ако те поискат помощ и се съгласят на строг бюджетен контрол.

През миналата седмица Европейската комисия представи проект за банков съюз в ЕС, който включва и предоставяне на правомощия на ЕЦБ за надзора върху действащите около 6 000 банки в еврозоната. Идеята е по-строгият контрол да осигури на регулаторните органи възможност за по-бързи действия за преодоляване на проблемите с банки в затруднено положение, за да бъде избегната необходимостта от огромни спасителни пакети, финансирани с пари на данъкоплатците.

Надзорът на ЕЦБ ще бъде въвеждан постепенно, като първият етап е определен да започне през януари, а процесът да приключи до 2014 г.

Московиси на практика потвърди този график, заявявайки, че „трябва да постигнем споразумение в ЕС преди края на 2012 г., а след това да го реализираме колкото се може по-бързо“. „Подобно на нас, Великобритания бе харесала един кратък краен срок, ако той е възможен“, за въвеждането на новия механизъм в ЕЦБ, смята той.

Френският министър уточни, че Великобритания се е съгласила, че в него трябва да бъдат включени всички банки от еврозона, а не само големите институции с разгърната международна дейност, смятани за системно важни. ЕЦБ ще притежава висшата власт над националните регулаторни органи, които в момента извършват надзора върху банките.

Но Германия, най-голямата икономика в еврозоната, е особено притеснена от поемане на отговорността за банки от други държави. Някои високопоставени германски представители разкритикуваха плана на ЕК, твърдейки, че надзорът на ЕЦБ трябва да се прилага само за големите банки, които биха могли да представляват значителна заплаха за общата европейска валута.

Планът трябва да бъде одобрен от всички държави-членки на ЕС.

Московиси защити и новият временен данък от 75% върху доходите на сънародниците му, печелещи над 1 млн. евро годишно. „Не се притеснявам от отлив на бизнесмени или квалифицирани кадри – червеният килим е постлан във Франция за френския бизнес“, подчерта той.

През юни британският премиер Дейвид Камерън се пошегува, че ще „разстеле червения килим“ за френския бизнес във Великобритания, ако правителството на Социалистическата партия във Франция увеличи данъците за милионерите.

Според Московиси данъкът, който ще действа в продължение на 2 години, е бил необходим, защото през последните 10 години на консервативно управление във Франция неравенството се е разширило. „Необходимо е да се покаже, че богатите също искат да дадат своя принос за своята икономика... това е честно и разбираемо“, убеден е министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Берлинската стена беше едно от най-здравите места в Целият Свят и предстраляваше своеобразен Край на Света за всички, които са научили толкова във Висшето Образование,че да решат да отмъщават на следващите поколения заради грешките на своите деди. Имаше по едно КПП от двете страни на Берлинската Стена, и тези които за подчертали нещо във Висшето образование бяха пропускани през тези КПП-та да направят Околосветско Пътешествие и да гръмнат пак по Берлинската Стена, но от Другата страна като по Своеобразен Край на Света, но на преклонна възраст и когато са помъдрели толкова, че да я направят по здрава от преди. Погрешното разбиране на някои основни положения не позволи на Берлинската Стена да си падне сама, а я зазрушиха преждевременно и сега Борсовите Питони не хапят Берлинската Стена, а хапят главите на тези, които може би са надцакали Цялата Система за един Човешки Живот и сега тиранстват над тях, а те не могат да Съдят на тяхно място като влечуги или като Мешерето Кадафи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
0.57 ст/кг средна годишна изкупна цена на всички видове зърно означава обвързване на парите в обръщение с нивото на глад и засищане на всеки нормален човек, т.е. никой не би преял с пари и никой не би останал гладен откъм финансови средства. 0.57 ст/кг средна, годишна изкупна цена на всички видове зърно е еквивалент на съотношенията на Основнете Лихвени Проценти на всички Национални Банки и системата от подчинените им Външнотърговски Банки в Европа според големината и нормалното количество пари в обръщение, от които се нуждаят без да си противоречат, защото е е бвързано с най-качественият материал в Банковата Система - Златото. Гладът за забогатяване си остава, но нивото на засищане не позволява злоупотреби и се стига до извода, че водени от стремежа си за забогатяване всички се стремят към най-качественото - Златото, т.е. Златно Обезпечение на Националните Валути и финансиране на качественото и Полезните Ценности на Хората.0.57 ст/кг годишна, средна изкупна цена на всички видове зърн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
11.07.2012 15:51 Статия Коментари (1) Европейският банков регулатор: Въпросителните остават Европейските банки все още трябва да наберат 94,4 млрд. евро, за да отговорят на новите изисквания за капиталова адекватностТова е най-мъдрото решение за настоящия момент. Вдигането на Изискваниата за Задължителни /Златни/ Минимални Резерви означава вдигане на Чадъра на Банковата Система от престъпността и отново Златото да остане основен регулатор в Баланса на всички ресурси на Планетата - Валути със Златно Обезпечение и Финансиране, а не ограбване на Бизнеса.Така в Реалната Банкова Система ще останат само тези, които не знаят какво е престъпност и Тези, за които Банковото Дело е преди всичко Финансиране на Полезните Ценности на Хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Лихвата в Банковото Дело е последният, а не първият финансов инструмент, към който да се посяга. Всички себестойности в миналото бяха подписвани от нормировчик и технолог и служеха за база за изработване на Основен Лихвен Процент изработван от БНБ, така че да означава правилни и навременни управленски решения. По принцип неписано правило в Банковото дело е че Лихвата се използва за Военновременно Възстановяване и Възстановяване от природни бездсвия базирана на правилно изчислен инвестиционен риск при разрешаването на кредит или допускането на депозит. Преди години, когато Цялата тази Банкова Система в Европа беше неформално, но фактически беше под Котрола на Френският Президент Франсоа Митеран, количеството пари в обръщение в Системата от Външнотърговски Банки беше толкова, че никога да не се използва Компенсационната Функция на Лихвата освен при формирането на точното съотношение на Основните Лихвени Проценти на Националаните Банки в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Надзора на банките е трябва да бъде не само върху страните от Еврозоната но и всички банки от Европейския съюз Казва се Европейската Централна Банка а не Еврозонната централна банка Рано или късно всички страни от Е С ще приемат еврото и затова банките им трябва да бъдат наблюдавани и контролирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още