IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Ситуацията с пазара на труда в САЩ не е проблем, а криза

Големите централни банки ще налеят още много пари на пазарите, очаква изпълнителният директор на Pimco

11:33 | 20.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според Ел-Ериан е доста несигурно дали стабилизацията в Европа е трайна. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Според Ел-Ериан е доста несигурно дали стабилизацията в Европа е трайна. Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият фонд за търговия с облигации в света Pimco предвижда, че най-големите централни банки в света ще подсилят енергично спадащите икономики. Тези централни банки в момента са не само хиперактивни, те ще останат свръхактивни дори до самото възстановяване на икономиките, заяви по време на банкова конференция във Франкфурт главният изпълнителен директор на Pimco Мохамед Ел-Ериан, цитиран от Ройтерс.

Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Япония (BoJ) ще бъдат принудени да напомпат големи суми пари в икономиките, за да се справят те с предстоящите предизвикателства. Те ще продължат да работят във все по-непозната територия. Pimco управлява активи на стойност около 1,4 трилиона долара и е до голяма степен самостоятелно дъщерно дружество на базирания в Мюнхен концерн Allianz.

Опасенията на Федералния резерв за високата безработица в най-голямата икономика в света са оправдани, казва Ел-Ериан. "Ситуацията на пазара на труда в САЩ не е проблем, а криза“. За следващите дванадесет месеца той очаква икономически растеж в САЩ от 1,5%, докато в Европа икономическата ефективност ще намалее с до 1,5%. За Китай оценката на Ел-Ериан е за ръст от 6,5 до седем процента, а за глобалната икономика – между 2 и 2,5 на сто.

В Европа напоследък ситуацията малко се е стабилизирала. Така например в сряда Португалия успешно премина през нов тест за завръщането си на капиталовите пазари, преди дни Испания пласира приблизително 4,6 млрд. евро облигации на капиталовия пазар, а еврото удържа стабилна позицията си спрямо долара.

Дали обаче възходящият тренд ще бъде продължителен, е доста несигурно, защото трябва да бъде подкрепен и от наскоро обявената програма за закупуване на обезпечени облигации на ЕЦБ, смята Ел-Ериан. Въпреки това, по-специално аукционът на Португалия за краткосрочни държавни облигации бил знак, че инвеститорите връщат доверието си в обхванатите от криза страни от южната част на еврозоната.

По време на вчерашния аукцион на дългови ценни книжа с шестмесечен и 18-месечен матуритет Португалия набра два милиарда евро. По този начин страната надмина ясно целта си от 1,75 млрд. евро. Лихвите също са по-ниски в сравнение с досегашните. За 18-месечните книжа доходността е 2,9 процента, а през април все беше 4,5%. Шестмесечните ценни книжа са с доходност от 1,7%, а през юли тя все още беше 2,2 процента. Търсенето на 18-месечни облигации е било два пъти по-високо от предлагането, заяви португалското министерство на финансите, а шестмесечните са били дори трикратно презаписани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още