IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Германия няма разногласие с МВФ

Не сме от лагера на страните, казващи „Не“, твърди финансовият министър

15:16 | 13.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле: Германия няма разногласие с МВФ

Германският финансов министър Волфганг Шойбле се опита да потуши спекулациите, че между страната му и Международния валутен фонд съществуват разногласия за строгите икономии в обхванатите от дълговата криза страни-членки на еврозоната.

„Германия не е страната на отричащите“ каза той в събота в Токио след заседанието на ръководството на МВФ. 

„Ние сме в пълно съгласие с МВФ и особено с г-жа Лагард, че в средносрочен план съкращаването на прекалено големите нива на дълговете са абсолютно неизбежни”, коментира германският финансов министър по време на ежегодната среща на МВФ в Токио.

В четвъртък директорът на МВФ Кристин Лагард посочи, че на Гърция трябва да се предоставят допълнителни две години, за да постигне поставените цели за редуциране на дефицита. Едва ден по-късно Шойбле заяви, че „няма алтернатива” на строгите мерки за икономии, за които Атина и другите засегнати страни в еврозоната се съгласиха в замяна на програмите за милиардни помощи.

 

Шойбле изтъкна, че коментарите на Кристин Лагард противоречат на вече декларираната от МВФ позиция. Той припомня, че Фондът нееднократно е предупреждавал, че високите дългови нива застрашават икономическия растеж. 

„Когато имаме определена средносрочна цел, доверието не се повишава, ако някой тръгне в противоположната посока“, каза вчера министърът. „Когато искате да изкачите висока планина, а започнете да слизате по склона, планината става още по-висока“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още