IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяването на Шенген се отлага за март 2013 г.

Утре разширяването на зоната ще бъде обсъдено на заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, но решение няма да се вземе

19:28 | 24.10.12 г.
Разширяването на Шенген се отлага за март 2013 г.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи който ще заседава утре в Люксембург, ще обсъди разширяването на Шенген, но няма да вземе решение по въпроса, съобщиха запознати анонимни източници, цитирани от БТА.

Кандидатурите на България и Румъния ще бъдат разгледани през март 2013 г.

За да бъде взето решение за разширяването на безвизовата зона, то трябва да бъде подкрепено единодушно от всички участващи в заседанието министри. Три държави обаче е противопоставят на разширяването на пространството с България и Румъния.

Според източниците всички отчитат, че България и Румъния са изпълнили необходимите критерии, но график за разширяването на Шенген няма заради последните политически промени в Евросъюза - изборите в Холандия и събитията в Румъния.

Освен това вземането на решение за разширяването на зоната е обвързано с доклада на Европейската комисия за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, който предстои да бъде изготвен до края на годината.

Издаваният в Брюксел вестник "Юръпиън войс" съобщи миналата седмица, че въпросът с разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния, залегнал в програмата на предстоящото заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, ще бъде отложен за февруари догодина.

Още новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още