IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози: Франция ще поиска преразглеждане на споразумението от Шенген

Трябва да има възможност за налагане на наказания или за изключване на държави, която не отговарят на нормите му, заяви френският президент

10:32 | 12.03.12 г. 1
Саркози: Франция ще поиска преразглеждане на споразумението от Шенген

Франция ще търси преразглеждане на споразумението от Шенген за свободно движение в рамките на Европейския съюз, заяви френският президент Никола Саркози на предизборен митинг в парижкото предградие Вилпен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Споразумението от Шенген вече не отговаря на сложността на положението. То трябва да бъде преразгледано. Необходимо е спрямо Шенген да бъде реализирана същата структурна реформа, която наскоро осъществихме спрямо еврото“, каза Саркози, който се кандидатира за втори президентски мандат.

Според него спешно трябва да бъде създаден политически апарат за управление на Шенгенската зона, подобен на онзи, който бе създаден за еврозоната.

„Необходима е обща дисциплина за граничен контрол, подобна на онази, която е налице с държавните финанси в еврозоната. Трябва да има възможност за налагане на наказания, за прекратяване на членство или за изключване от Шенген на държава, която не отговаря на съответните норми“, добави той.

Френският президент подчерта, че ако до 12 месеца не бъдат предприети сериозни стъпки в тази насока, страната му ще бъде принудена да вземе мерки. „Франция ще прекрати участието си в Шенгенския договор дотогава, докато преговорите не дадат резултат“, посочи той.

По думите му Европа заема ключово място в президентската му програма. „Моят проект за бъдеща Франция е равностоен на проекта за бъдеща Европа, не правя разлика между тях“, категоричен бе Саркози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 12 години
Сещам се за 2-3 държави, които нямат място в шенгенския лагер. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още