IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроексперт: Влизането на България и Румъния в Шенген през 2012 е преждевременно

Двете страни не бива да бъдат приемани, докато не се намери решение на гръцкия проблем, смята Хюго Брейди

11:33 | 09.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Евроексперт: Влизането на България и Румъния в Шенген през 2012 е преждевременно

От Никола Димитров

България и Румъния вероятно ще влязат в Шенген през 2012 г., но това ще е преждевременно, твърди в анализа си „Спасяването на Шенген” Хюго Брейди от влиятелния лондонски мозъчен тръст „Център за европейска реформа”.

Анализът, представен в Европейския парламент, предупреждава, че разширяването на Шенген с двете страни сериозно ще влоши кризата с нелегалните имигранти, влизащи в зоната през Гърция. Може да има проблеми и в други европейски държави и напрежение сред шенгенските партньори.

„България и Румъния не бива да бъдат приемани, докато не се намери решение на гръцкия проблем”, смята експертът.

Според него свързването по суша на Гърция с останалите шенгенски държави и премахването на проверките по границите с България и Румъния ще увеличи наплива на нелегални имигранти към Гърция. В момента 90 на сто  от нелегалните имигранти влизат в Шенген през турско-гръцката граница и те са около 128 000 души годишно.

Брейди признава, че българо-турската граница е по-добре оборудвана и пазена от гръцко-турската, затова трафикантите ще подсилят потока през Гърция, влошавайки още повече ситуацията там. 

Според автора България и Румъния имат сериозен проблем с корупцията, с връзките на престъпния свят с политиците, както и с лошото си правосъдие, заради което са поставени под специално наблюдение от Брюксел.

Междувременно Европейската комисия предостави на вътрешните министри от Общността, които заседават от вчера в Брюксел, доклад за охраната на границата на Гърция с Турция. Еврокомисарят по вътрешния ред Сесилия Малмстрьом определи ситуацията като „подобряваща се”, но „тревожна”. Вътрешният министър на Дания Мортен Бьодсков, която председателства ЕС заяви, че Гърция има „сериозен проблем, за който търсим решение”.

Тази седмица седем шенгенски държави, сред които Германия и Австрия, изпратиха писмо в Брюксел, в което заплашват да възстановят граничните проверки, ако Атина не затегне контрола по границите си.

Гърция планира да вдигне 3-метрова стена по браздата с Турция край Марица. Градежът за 5,5 млн. евро обаче е под въпрос, след като ЕК отказа финансиране изграждането на обекта. Освен таво Атина изпитва финансови затруднения да набере и обучи граничари и служители, които да се занимават с хилядите молби за убежище.

Вътрешните министри от ЕС решиха да разгледат пак кандидатурите на България и Румъния за присъединяване към Шенген през септември.

Още новини за България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
до ЕВРОЕКСПЕРТ: езвадете овехтелите листи на Шенгенския договор и ги засилете в кошчето. Това споразумение отдавна не работи и страните от ЕЗ в момента се гърчат (Германия,Франция и др)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Виждате ли как ни обечат гърците. Имат военни подразделения на границата с българия, но с турската граница не могат да се справят. И стената е решение, НО да я изградят на нашата граница за да не им изпием УЗОто и жените им да не дойдат тук за да работят :-)) Византийска им работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още