IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се ограничи достъпът на политиците до предварителни икономически данни?

Публични изявления на премиерите на Великобритания и Франция от тази седмица възобновиха дебата по чувствителната тема

16:44 | 25.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън е последният от серията европейски политици, който беше обвинен, че е разкрил вътрешна информация, след като обеща, че „добрите новини“ за икономиката на Великобритания ще продължат ден преди официалното публикуване на данните за икономическия растеж на страната, пише CNBC.

В сряда Камерън заяви пред британските законодатели, че състоянието на икономиката се подобрява и че „добрите новини ще продължат“. След този коментар британската лира поскъпна спрямо щатския долар с 0,46%.

В четвъртък кралският статистически институт публикува данните за растежа през третото тримесечие на годината, според които британската икономика е нараснала с 1% спрямо предходните 3 месеца - най-силното представяне от 5 години. 

Резултатите се оказаха значително по-добри от прогнозирания от икономистите ръст от 0,6% и това доведе до ново поскъпване на лирата с 0,63% спрямо долара.

Камерън направи своя коментар по време на разгорещен дебат с лидера на лейбъристите Ед Милибанд, който заяви, че премиерът явно има „лоша седмица“.

На това Камерън отговори, че „не може да каже много, но че добрите новини ще продължат“. Тези негови думи бяха приети като намек за оптимистичните данни за растежа.

Опозиционната лейбъристка партия определи коментара на премиера като „объркващ и грешен“, докато от статистическото бюро в Лондон заявиха, че ще започнат разследване за това дали Камерън е нарушил закона, който строго забранява разпространяването на все още непубликувани икономически данни.

Анализаторите не вярват, че действията на Камерън не са умишлени, но въпреки това изтъкват, че казусът повдига въпроса дали политиците трябва да имат предварителен достъп до подобна информация.

По закон във Великобритания премиерът получава данните за растежа на страната 24 часа преди публикуването им.

Председателят на статистическото бюро Андрю Дилнот категорично се противопоставя на предварителното предоставяне на статистически данни на министерствата.

Независимо дали е умишлен или не, гафът на Камерън е показателен за проблема с предварителния достъп до чувствителна информация.

Скандалът около решението на Камерън се разрази само ден, след като Ройтерс съобщи, че френският премиер Жан-Марк Еро вероятно е разкрил информация, която е повлияла на акциите на европейската аерокосмическа агенция EADS.

На среща с работници от Airbus след посещение в Азия френският премиер заяви, че компанията „е подписала сделка за доставката на 15 самолета и че се водят преговори за продажбата на A350 и вероятно A380."

Тези коментари явно разкриват нова планирана пръчка, която все още не е огласена от Airbus. След коментара на Еро акциите на EADS се повишиха с 2,82%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
yonko
преди 11 години
"Тези коментари явно разкриват нова планирана пръчка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още