IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се опасява от ново отписване на гръцки дълг

Преструктурирането изглежда неизбежно, но Ангела Меркел ще се опита да не го допусне в годината на изборите в Германия, пише Spiegel

10:29 | 29.10.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гърция се нужда от поне още 30 млрд. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция се нужда от поне още 30 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Така трети пакет от помощи вече се счита за много вероятен. Дори черно-жълтото правителство в Берлин смекчи твърдолинейната си позиция срещу него. Идеята да се поиска от парламента нова милиардна помощ за Атина, се възприема от канцлера Ангела Меркел като по-безболезнена, отколкото последиците от едно ново подстригване. Защото тогава тя ще трябва да обясни на германците точно през изборната 2013 година защо част от милиардите за Гърция са на практика профукани.

Финансовият сектор също се опитва на всяка цена да предотврати друго преструктуриране на дълга. Той се страхува от нов хаос на пазарите - като миналата есен, когато дискусията за първото подстригване разстрои инвеститорите. „Подобен ход в тази ситуация не трябва да има", заяви ръководителят на застрахователната компания Munich Re Николаус фон Бомхард, в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung. „В противен случай доверието ще бъде безвъзвратно загубено“.

Затова с огромно напрежение експерти и политици търсят алтернативи. Много популярен в момента е вариантът с т. нар. дългови обратни изкупувания. Нов заем от Европейския спасителен фонд ESM може да има за цел да позволи на гърците да купуват стари облигации на пазара. Тъй като книжата частично се търгуват само на една четвърт от бившата им стойност, тежестта на дълга може да бъде намалена с до 40 млрд. евро, показват изчисленията на федералното министерство на финансите. "Това не е трик, това е идея, която може да бъде осъществена", каза Шойбле в неделя в разговора си в Deutschlandfunk.

Дали планът може да се осъществи, остава под въпрос. След като инвеститорите осъзнаят, че гръцките покупки на държавни облигации ще изстрелят цените отново значително, част от спестяванията ще бъдат пропилени. И дори ако се окаже възможно гръцкият дълг да бъде намален с 40 млрд. евро, това не би било достатъчно, за да стане страната готова за завръщане на капиталовите пазари.

Затова и повечето експерти стигат до извода, че второ преструктуриране няма алтернатива. До това заключение стигат и повечето водещи германски икономически институти в последните си публикации.

Това становище институтите са предали и на федералното правителство. Но то изглежда предпочита да игнорира резултатите. С новата гръцка помощ кабинетът очевидно иска да „купи време“, за да се запази ситуацията в Гърция стабилна поне до изборите в Германия догодина. Но най-късно след това дискусията за ново преструктуриране вероятно отново може да се върне в дневния ред. 

Всичко за дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 1
GoldBear
преди 11 години
я тиквите да ми обяснят сега подробно какво значи финансова дисциплина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Както е казал народния мъдрец :,, Не е луд тоя дето яде баницата... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
Освен формално отписване на дълга има и вариант да оставят Гърция да фалира след като стабилизират положението в Испания и Италия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Ако не се реформират дори това ще е временно решение. След някоя друга година ще дойде падежа по спасителните заеми и тогава хептен ще се скапе положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Много добре чета и ми е ясно, че тези пари няма да се върнат и или трябва да се отпишат или да се стигне до фалит. Въпросът е в това, че Инвестиционните банки имат апетити там и трябва да разделят баницата. Именно те бавят още нещата, а европейските политици и парите на данъкоплатците са само тяхен инструмент. Когато се приватизират активите, които са набелязани ще има и развръзка, но тя ще е лоша най-вече за европейските данъкоплатци. За това и гръцките политици ще гледат да вземат всичко което могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Прочети добре статията, и 10 отписвания да направят, няма да помогнат в дългосрочен план. А ако продължат да го правят рискуват социално и политическо напрежение между страните членки, в момента назрява такова защото някои страни започнаха да отказват да плащат гръцки сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
space-man
преди 11 години
Ще има и второ и трето докато се стопи и политиците в ЕС го знаят много добре. Само Дянков не знае и обяснява на пенсионерите колко зле са гърците докато взимат новогодишно по 400 евро допълнително. Ех живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още