IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa докладва по-висока печалба въпреки стачката

Въпреки това авиокомпанията ще подсили плана си за намаляване на разходите

18:01 | 31.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Lufthansa докладва по-висока печалба въпреки стачката

Заради добрия бизнес на своите европейски дъщерни дружества германската авиокомпания Lufthansa повиши печалбата си през третото тримесечие въпреки стачката на наземния персонал, докато френско-холандската компания Air France-KLM приключи тримесечието с по-добри резултати от очакванията.

Оперативната печалба на компанията с емблема жерав за периода между юли и края на септември се повишава с 6,2% до 648 млн. евро, заяви котираният на основния германски индекс Dax концерн в сряда. Това е доста над очакванията от анализаторите от 522 млн. евро. Приходите от продажба на концерна се повишават с 6,2 на сто до 8,31 млрд. евро. Стачките на стюардите и стюардесите между 31 август и 7 септември струваха на компанията 33 млн. евро.

Компанията поясни, че е успяла значително да намали разходите си, а освен това резултатите са подкрепени от добрите печалби в подразделенията за ремонт и кетъринг на самолети на други компании - LSG Sky Chefs. Главният изпълнителен директор на концерна Кристоф Франц заяви, че компанията ще увеличи усилията си за намаляване на разходите.

"Не сме постигнали равнището на рентабилност, от което се нуждаем", казва той. Целта е по този начин компанията да се справи с все по-голямата конкуренция от нискобюджетни авиокомпании и държавните авиопревозвачи от Близкия Изток.

Един от най-сериозните проблеми за компанията са високите сметки за гориво: само през тази година разходите по това перо се повишават с 1,1 млрд. евро до 7,4 млрд. евро. С помощта на програмата компанията ще се опита да повиши резултата си с 1,5 млрд. евро – между другото и с решително съкращаване на позиции. Най-голямата германска авиокомпания в момента има около 120 000 служители по целия свят.

Данните се погрижиха за ентусиазъм на борсата, а книжата поведоха водещия индекс, като поскъпнаха с 3%. „Данните са много добри“, заяви пазарният анализатор Хайно Руланд от Ruland Research, цитиран от DPA.

Междувременно френско-холандската авиокомпания Air France-KLM също надмина очакванията на анализаторите за третото тримесечие с чиста печалба от 308 млн. евро. Анализаторите очакваха чиста печалба от 267 млн. евро. Оперативната печалба се повишава с 27,5 процента до 506 млн. евро за периода, докато приходите нарастват с 6% до 7,2 млрд. евро.

„Компанията отчита задоволително трето тримесечие във всички области с изключение на това на товарните превози“, се казва в отчета на дружеството. Затова и алиансът потвърди целите си за по-високи от миналогодишните резултати за второто полугодие, както и за намаляване на дълга до края на 2012 г.

На фона на трудностите в сектора в началото на годината компанията стартира оздравителен план, предвиждащ съкращения на персонал и намаляване на дълга. Програмата трябва да бъде засилена през следващите месеци. Само във Франция Air France-KLM планира да съкрати над 5 000 работни места – 10% от всички свои служители там. Само с тези мерки способността на оцеляване на компанията можела да бъде гарантирана. Така например цялото финансиращо подразделение на Air France и KLM трябва да бъде закрито.

И тук разходите за керосин се увеличават. През третото тримесечие те нарастват с цели 231 млн. евро. Карго бизнесът се свива с цели 6,6% и заради икономическата слабост едва ли ще се съвземе през идните месеци. Браншовата организация IATA прогнозира междувременно, че приходите на авиокомпаниите може да се свият наполовина през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още