IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зоват британското правителство да предприеме „незабавни действия“ за икономиката

Балансите на правителството и централната банка да бъдат използвани за целево инвестиране, иначе страната рискува да продължи да изостава от конкурентите си

12:55 | 07.11.12 г.
<p>
	Британският министър на финансите Джордж Озбърн. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският министър на финансите Джордж Озбърн. Снимка: Архив Ройтерс

Средата на мандата на всяко управление, когато то вече достатъчно дълго е било на власт, за да обвинява предшествениците си за всичко, но собствените му политики все още не са дали пълноценен резултат, винаги е интересен етап.

Днешният ден отбелязва средата на 5-годишния мандат на настоящото британско правителство, а министърът на финансите Джордж Озбърн несъмнено е изправен пред смесените резултати от своето управление на икономиката преди есенното си изявление, насрочено за следващия месец, на което се гледа като на междинен бюджет, се посочва в анализ на CNBC.

Консервативната партия, който е по-малкият партньор в правителствената коалиция, традиционно е смятана за настроена в подкрепа на бизнеса, но е подложена на критика от компании, разочаровани от двойната рецесия в страната през настоящата година.

Програмата за вливане на ликвидност, задействана от Английската централна банка и подкрепена от правителството, изглежда оказва все по-слабо влияние с течение на времето, както изтъкна управителят на финансовата институция сър Марвин Кинг през миналия месец.

Икономическите показатели за индустриалната продукция през септември, както и за производството и продажбите на дребно през октомври, предполагат, че перспективата за ръст остава слаба, въпреки че Великобритания се измъкна от рецесията през третото тримесечие на 2012 г. Пазарът на труда се оказа единственият светъл лъч на фона на мрачните перспективи за страната.

Данните за заетите средства от публичния сектор показват, че тъй като данъчните приходи са намалели, публичният дълг вероятно ще нарасне повече от очакваното през първата половина на финансовата 2012-2013 г., още повече ако ръстът разочарова.

Резултатите от прехвалената схема „Финансиране срещу кредитиране“, в рамките на която на британските банки бе осигурен достъп до евтини кредити с надеждата те да достигнат до бизнеса, предстои да бъдат почувствани.

Икономисти в Goldman Sachs предлагат за страната „План А-“. Той е алтернативен на „План А“ на Озбърн и включва придържане към настоящите цели, както и развиване на планове за затягане на фискалната политика, но при понижаване на целта за дълга.

Джон Лонгуърт, генерален директор на Британската търговска камара, заяви, че правителството „бе щедро на обещания, но до момента изпълни малка част от тях“.

Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още